Ugrás a tartalomra
A filmbemutató
Pannon RTV / Osztrogonác Andor

Filmvetítéssel folytatódott a tudósítói találkozó

2017-11-17
18:29
2017-11-17
21:16
Forrás
Pannon RTV
Ma este átadták a díjakat a filmszemle nyerteseinek Palicson.

A dokumentumfilmek kategóriájában első helyezett lett és 700.000 forintot kapott Zsigmond Attila Ének a fák tetejéből, második lett Vörös T. Balázs 500.000 forinttal jutalmazott Emlékmű helyett című alkotása, és a harmadik helyet, egyben 300.000 forintos pénzdíjat Bereczky Tamás A magyar siratófal című filmje érdemelte ki. Különdíjat és 300.000 forintot kapott a Pannon Televízió Kincsesládánk című produkciója.

Rövidfilm kategóriában Fábián Kornélia Tünemény című kisfilmje győzött, jutalma 400.000 forint, második lett Szabó Attila A szőnyeg alá söpört negyed című filmje, 300.000 forintos pénzjutalommal és harmadik lett Bartók Csaba Mikulás napján Szepsi határán 200.000 forintos pénzjutalommal. A rövidfilmek kategóriájában számos különdíjat is kiosztott a zsűri. A díjakat Pásztor István, a VMSZ elnöke és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át.

A palicsi tudósítói találkozó péntek délután filmvetítéssel folytatódott, a pályázott alkotásokat mutatták be. Médiaházunk riporterei is több kategóriában neveztek.

A tudósítótalálkozó versenyprogramjába 58 filmet neveztek be, ebből a Pannon RTV hármat. Kettőt mutatnak be kollégáink produkciói közül, Gyarmat Angéla és Búzás Zsuzsanna készítésében a Kincsesládánk egyik részét, illetve Kókai Mónikának az első szabadkai félmaratonról készült, nagyjából negyed órás összeállítása szerepelt műsoron.

A szlovákiai Regfilm televíziós műsorkészítő cég Bartók Csaba Mikulás napján Szepsi határán című bejátszását nevezte be a filmszemlére. Bartók Csaba, alelnök, Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége: „Szepsi egy felvidéki kisváros és a mellette levő cigány gettóban, cigány táborban van forgatva. Tulajdonképpen arról szól, hogy akinek nincs tiszta cipője, tiszta csizmája, az ne is reménykedjen a Mikulástól semmi ajándékot, de mivel ott térdig érő sárban jár a 7-800 jobb sorsra érdemes ottlakó, valószínűleg nekik soha az életben nem hoz ajándékot a Mikulás, de vannak kivételek. Igazából erről szól ez a fikciós dokumentumfilm.”

Médiaházunk riportere, Kókai Mónika, a Pannon Televízió Közel-kép című műsorában is látott alkotását is megtekinthette a közönség. A Szabadkai Félmaratonról, amely az első volt az észak-bácskai városban. „Az idén szeptemberben szervezték meg az első szabadkai félmaratont, ezzel kapcsolatban készítettünk egy kisfilmet, és én úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült. Sokan voltak, ahhoz képest, hogy első alkalommal szervezték meg és ezt vettük fel a kollégákkal.”

Ambrus Attila, a filmszemle zsűritagja kiemelte: rövid és hosszú filmek kategóriájában nevezhettek a tudósítók az egész Kárpát-medencéből és az alkotásokban domináltak a nagyszerű képi megoldások, és sokszor a humor. „Számos olyan alkotás született, amely érdekesen és izgalmasan meséli el azt, hogy hogyan él ma, aki magyar, Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján illetve Délvidéken, Szerencsére ezek a filmek nem egyszerűen csak lenyomatai azoknak a történéseknek, amelyeknek részesei vagyunk, hanem gondolatébresztőek is, hiszen nemcsak a máról beszélnek, hanem a múltról is és előrevetítik azt is, hogy milyen lehet a Kárpát-medencében a magyar jövő.”

Főképp a rövidfilmek kategóriájában születtek kiemelkedő alkotások - mondta el a zsűri tagja. A filmszemlére a Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek alkotások.

filmvetítés
tudósítói találkozó
Palics

Most

04:35, Frissítve: 04:53

Szombaton temetik I. Mihályt

A svájci rezidenciáján múlt héten elhunyt volt uralkodó holttestét szerdán a román hadsereg repülőgépe vitte haza. A szombati temetésig a bukaresti kormány háromnapos nemzeti gyászt rendeltelt el.

Népszerű