Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Fokozatosan melegszik az idő

2018-07-11
13:12
2018-07-11
16:08
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt hetek változékony időjárása után a szakemberek szerint mostmár fokozatosan melegszik majd az idő. A hét folyamán 27-28 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sűrű esőzés megszűnik térségünkben. Felhős és napos időszakok válthatják egymást szinte percenként.

Szakemberek szerint július nagy részében marad a 27 fok körüli hőmérséklet. A száraz időre és a kánikulára közel egy hónapot kell még várni. A változékony időjárás sokak számára kellemetlenséget okoz. Több szabadtéri programot is elmosott az eső idén. Az építkezéseket is hátráltatja a térségünkre zúduló nagy mennyiségű csapadék. A mezőgazdaság mellett sok helyen komoly gondokat okoz.

Az emberek egy része azonban örül az enyhe nyárnak. Sokan úgy vélik, hogy térségünkben ez az ideális júliusi időjárás.

A szakember is úgy véli, hogy a kellemes 27 fok körüli hőmérséklet tökéletesen megfelel a kontinentális éghajlat jellemzőinek. Szélsőségesnek inkább az előző években uralkodó 40 fokos hőséget nevezhetjük.

Kovács Géza, klímakutató: „Egyre szárazabb légtömegek jönnek, így a folytatásban is kedvező lesz az időjárás. Mivel észak-nyugati marad a légáramlat egy erős anticiklonnak köszönhetően, amely a Brit-szigetek környékén helyezkedik el, napról-napra emelkedik egy picit a hőmérséklet, 30 fok közelében lesz. Eleinte kevéssel 30 fok alatt, majd a hét legvégén, vasárnap vagy hétfőn eléri, sőt esetenként, ha rövid időre is, de meghaladja a 30 fokot, nagy hőségre azonban nincs kilátás.”

Az előrejelzések szerint az idei év legmelegebb hónapja az augusztus lesz. A meteorológusok számításai szerint az igazán nagy kánikula július végétől és augusztus jelentős részében tapasztalható lesz.

A változékony időjárás szervezetünkre is hatással van, fejfájást, szédülést illetve vérnyomás-ingadozást idézhet elő.

időjárás

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

vízben rekedt autó

Hatalmas felhőszakadás árasztotta el Szabadkát

Sok gondot okozott a heves eső Szabadkán csütörtök délután. Több út is járhatatlanná vált, mivel a csatornahálózat nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot.

Eltűnt egy majom a Palicsi Állatkertből

Az állatnak még tegnap veszett nyoma, azóta pedig már a rendőrség is keresi. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a majom elszökött-e, vagy pedig valaki ellopta.
vihar

Ítéletidőre figyelmeztetnek Szerbiában

A Szerbia Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint az elkövetkező három napban az ítéletidő az ország egész területére kiterjedhet, de a legkritikusabb helyzet Nyugat-Szerbiában várható.