Ugrás a tartalomra

Fokozatosan nő a fészkelő parlagi sasok száma

2022.12.08
08:55
2022.12.08
10:38
Forrás
pticesrbije.rs/
Három parlagi sast gyűrűztek meg idén Vajdaságban, kettőt pedig műholdadóval jelöltek meg, aminek köszönhetően ezután nyomon követhetik mozgásukat.

Az Ivanka névre hallgató madár eddig 3800 kilométert tett meg és a 100 km/h sebességet is elérte. A Tisza vonalát követve a Hortobágyi Nemzeti Park területére repült és ott töltött el sok időt. A szakemberek szerint ez is mutatja, hogy milyen fontosak a természetvédelmi területek az élővilág megóvása szempontjából.

A másik műholdadóval ellátott madár, Radenko ezzel szemben 850 kilométert tett meg, a maximális sebessége 74 km/h óra volt. Radenko fióka volt még, amikor leszakadt a fészkük. A szerbkeresztúri vadőrnek köszönhetően maradt életben, annak ellenére, hogy a kilátásai nem voltak jók. A szülőhelyétől azóta sem távolodott el nagyon, Észak-Bánátban maradt.

2016-ban csak egy fészkelő parlagi sas párt tartottak számon Szerbiában. Az ornitológusoknak és a természetbarátoknak köszönhetően hat év alatt számuk négy fészkelő párral növekedett, vagyis idén 5 pár fészkelt Szerbiában.

parlagi sas
vörös vércse
gyűrűzés

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Szurkolók csaptak össze Belgrádban

Éjfél körül tömegverekedés tört ki Belgrádban. Mintegy 40 szurkoló csapott össze a Gandijeva utcában. Két 30 év körüli férfit súlyos sérülésekkel szállítottak a katonakórházba, de gyerekek is megsérültek, köztük egy 12 és egy 16 éves fiú is.
18:19, Frissítve: 20:23

Reök Iván nyomában

100 éve hunyt el Reök Iván vízügyi mérnök, királyi főmérnök, a szegedi Reök-palota építtetője, tulajdonosa, földbirtokos, aki Szeged és Horgos életében is nagy szerepet játszott.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.