Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fokozódik a kánikula

2019-06-12
14:34
2019-06-12
16:22
Forrás
Pannon RTV
Több helyen mérhettünk 32-33 Celsius fokot. Az előrejelzések szerint a forróság egész héten kitart, csütörtöktől a legmelegebb órákban akár 37 fok is lehet.

Szalmakalap, fagylalt és limonádé...ki így, ki úgy próbálja elviselni a hőséget.

Hevér Edit: 
„- Elég nehezen tűröm ezt a meleget, melegem van tényleg.
- Van-e valamilyen praktikája?
- Délelőtt dolgozom, délután a klímát kicsit bekapcsolom, amíg pihenek, de nem használjuk éjszakára, mert nem túl egészséges.
- Folyadékbevitelre figyel-e?
- Igen, vizet nagyon sokat iszok, citromos vizet.”

Melegben fontos a kellő mennyiségű folyadék bivetele, azonban a cukrozott, alkoholos, koffeines italokat ilyenkor legjobb kerülni. A déli órákban a legveszélyesebb a szabadban tartózkodni. Varga Kitti, ha teheti kerüli 11 és 15 óra között a napot: „Ilyenkor inkább hűvösbe megyünk és ott társalgunk, nem a napon.”

Kovács Géza klímakutató megerősítette az előrejelzéseket, a forróság a következő napokban tovább fokozódik: „Emelkedik a hőmérséklet, tartósan. Ennek a hétnek a végéig, a jövő hét elejéig kitart a meleg, sőt fokozódik. Pénteken, szombaton akár 35 fok körüli maximumok is várhatóak, árnyékban, két méter magasságban, a napon még ennél is melegebb lesz. Ez a szél, ami fúj, csak enyhíti kicsit a forróságot. Úgy tűnik, ezen a héten nem várható csapadék.”

A pillanatnyi előrejelzések szerint forró nyár elé nézünk. Csupán pár napig tartó lehűlések fogják megzavarni a tikkasztó hőséget.

A meleg ellenére a Palicsi Állatkertbe is sokan ellátogattak. Konc Katalin unokájával érkezett. Szereti sétálva, hűvösön, Palicson tölteni az időt. „Otthon fürdés, séta, hűsölés, citromos víz, tehát ami ezzel jár, hogy a melegben tudjuk magunkat kicsit hűteni.” - tette hozzá.

A legmelegebb órákban még a trópusi állatok is az árnyékos helyre húzódtak. A fókák medencéjére pedig már felkerült az árnyékoló. A medvét éppen almával csalogatták egy kis hűsölésre.

Óvári Krisztián, biológus, Palicsi Állatkert: „A papagájoknál már ilyenkor az esőtető vagy a csöpögtető rendszer nagyban működik, hogy bírjanak fürdeni, hogy kicsikét bírják hűteni magukat, illetve a mackót szeretjük kicsit becsalogatni különböző nasival a vízbe, hogy lubickoljon egy jót. A lombokat - amit ha lombirtást csinálunk az állatkertben - bevisszük a növényevőknek, beakasztjuk a zsiráfnak hűvösebb helyre, hogy őket is kicsit becsalogassuk a hűvösbe ilyenkor.”

A hosszan tartó hőhullám nem csak a vadállatokat viseli meg, házi kedvenceinkre is fokozottan figyeljünk. Fontos, hogy mindig legyen előttük friss víz és biztosítsunk számukra árnyékos helyet, ahol hűsölhetnek - tette hozzá a szakember.

kánikula
hőség

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.