Ugrás a tartalomra
Pixabay

A Földközi-tenger a klímaváltozás egyik leginkább érintett területe

2019-10-16
22:45
2019-10-16
23:08
Forrás
hirado.hu
A globális átlagnál jóval gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a Földközi-tenger térségében, és ez fenyegetést jelent a régió élelmiszer- és vízkészleteire – figyelmeztetnek kutatók egy új tanulmányban.

Világviszonylatban ez a klímaváltozás által leginkább érintett régiók egyike – mondta a Mediterrán Unió főtitkára, a több mint 600 kutatót tömörítő egyik szervezet által készített tanulmány ismertetésekor.

A Földközi-tenger térségében az iparosodás előtti korszakhoz képest mostanra 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami meghaladja az 1,1 Celsius-fokos globális átlagot. A kutatók előrejelzései szerint 2040-re 2,2 Celsius-fok lesz az átlaghőmérséklet emelkedése a térségben, és a század közepére a régió bizonyos részein akár a 3,8 Celsius-fokot is elérheti. Emellett rendszeresebbé, illetve intenzívebbé válnak az aszályok. A hőmérséklet-növekedéssel párhuzamosan a csapadékmennyiség csökkenni fog a következő évtizedekben. Egyes területeken, például a Balkánon és Törökországban akár 30 százalékkal is csökkenhet a csapadék mennyisége, miközben a heves esőzések gyakoribbá válhatnak.

 

klímaváltozás
Földközi-tenger
hőmérséklet

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.