Ugrás a tartalomra
Pixabay/qimono

Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése

2021.01.28
11:29
2021.01.28
11:35
Forrás
elobolygonk.hu
Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése - írja az az elobolygonk.hu. A biológiai sokféleség és az ökoszisztémák megóvásáról tárgyaltak a világ vezetői Párizsban, a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozón.

A nagyrészt online zajló párizsi találkozó egyik fórumtémája a Nagy zöld fal projekt ösztönzése volt. A programot az Afrikai Unió még 2007-ben indította, a Szahara terjeszkedésének megállítására, valamint az aszályok és az éhínség problémájának kezelésére. A párizsi csúcstalálkozón Emmanuel Macron francia elnök jelentette be, hogy a fejlesztési bankok és a donorállamok több mint 14 milliárd dollárt ajánlanak fel a következő négy évre a nagy zöld fal felgyorsítására.

A nagy zöld fal az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig húzódó, az egész afrikai kontinenst átszelő, szárazságtűrő fákkal és cserjékkel tarkított füves térség lenne, egy fenntartható ökológiai rendszer az elsivatagosodás megállítására. Az elképzelések szerint a fal 8 ezer kilométer hosszú és 15 kilométer széles lesz, és a Szahara déli sávjában, a Száhel-övezetben fog megvalósulni, több célt szolgálva.

A Nagy zöld fal projekt célja 2030-ra 100 millió hektárnyi terület helyreállítása, tízmillió munkahely megteremtése és 250 millió tonna szén-dioxid megkötése.

Afrika
zöld fal
természetvédelem

Most

18:32

Jól szerepel a kerecsensólymos bélyeg

A legjobb öt közé került a Magyar Szó Kft. nyomdája által nyomtatott bélyeg az Európa 2021. elnevezésű versenyen. A megmérettetésen az év legszebb bélyegei versengenek egymással.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.