Ugrás a tartalomra
Pixabay/umenpes

Foszforhiányra figyelmeztetnek a tudósok

2023.03.14
21:43
Forrás
greendex.hu
Attól tartanak, hogy a foszforral való visszaélésünk végzetes műtrágyahiányhoz vezethet, ami megzavarhatja a globális élelmiszer-termelést.

Ugyanakkor a szántóföldekről kimosott foszfátműtrágya – a folyókba, tavakba és tengerekbe jutó szennyvízzel együtt – kiterjedt algavirágzást okoz, és halállományokat veszélyeztető halott zónákat hoz létre a vizekben. Emellett a foszfor túlzott használata az egész bolygón növeli a metán kibocsátását, ami tovább fokozza a globális felmelegedést és a szén-dioxid-kibocsátás okozta klímaválságot – figyelmeztettek a kutatók.

Az elem globális jelentősége abban rejlik, hogy a termésnövekedés elősegítésére használják. Évente körülbelül 50 millió tonna foszfátműtrágyát adnak el világszerte, ezek a készletek pedig döntő szerepet játszanak a bolygó 8 milliárd lakosának táplálásában. Jelentős foszforlelőhelyek azonban csak néhány országban találhatók: Marokkó és Nyugat-Szahara rendelkezik a legnagyobb mennyiséggel, Kína a második legnagyobb lelőhely, Algéria pedig a harmadik a sorban. Ezzel szemben az Egyesült Államokban a tartalékok a korábbi szint 1%-ára csökkentek, míg Nagy-Britanniának mindig is importra kellett támaszkodnia.

foszfor
tudomány
környezetvédelem

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.

Népszerű