Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Funchesstic! - sakkfesztivál Palicson

2019-05-05
14:34
2019-05-05
18:42
Forrás
Pannon RTV
Művészeti, szórakoztató, verseny, oktató és jótékonysági programokkal várták a látogatókat. Éjszakába nyúló koncertekkel zárul a rendezvény.

Több százan vettek részt ma Palicson a negyedik Funchesstic! sakkfesztiválon. A szórakoztató jellegű, sakkot népszerűsítő nemzetközi rendezvény megszervezését idén Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa is támogatta, hiszen holnap van a magyar sport napja.

A borongós és hűvös idő ellenére már kora délelőtt megtelt a palicsi Vigadó terasza. A Funchesstic! szervezőinek elsődleges célja, hogy új megvilágításba helyezzék a játékok királyát, a sakkot. A rendezvény szórakoztató programja elrugaszkodott a hagyományoktól és látványos elemekkel, játékkal, vetélkedőkkel népszerűsítette a sakkozást. A jól teljesítők apró jutalmakat kaptak.

Csiszár Virág, résztvevő, Miroslav Antić Á. I., Palics: „Lólépésben kell haladni, minél több zsetont kell leszedni, üres mezőre már nem lehet visszalépni, és megvan a ponthatár, hogy hány zsetont szedtél le, az alapján hány tallért kapsz.”

Kalmár Alex, résztvevő, Tóthfalu: „Be kellett találni labdával. A sakkfigurák azért vannak, hogy megnehezítsék a dolgunkat.”

Közéleti szereplők és ismert sportolók is asztalhoz ültek, hogy sakkozzanak a népszerű elmesportot űző fiatalokkal. Binder Aranka, olimpiai bronzérmes sportlövő: „Én egyáltalán nem tudok sakkozni, körülbelül tudom, hogy a sakkfigurák milyen szabály szerint mennek, de ennyi éntőlem.”

Miskolci Renato, görkorcsolyázó: „Az extrém sportban is vannak dolgok, amiket logikusan kell nézni, szóval felugrik az ember a korlátra, véghez viszi a mozdulatsorozatot, ezt mind ki kell számítani, a sakk is ilyen jellegű dolog.”

A Funchesstic! versenyprogramja az általános és középiskolás korosztály számára biztosított megmérettetést. Törköly Kiss Czippóra, résztvevő, Széchenyi István Á. I., Szabadka: „Hatéves koromban apukám tanította meg a lépéseket. Aztán fokozatosan többet és többet játszottunk, és így versenyekre is járok most már.”

Rózsa Zsombor főszervező szerint a sakk a tanulásra is jó hatással van. „Rövidíti a tanulási időt. Aki sakkozik, az látványosan gyorsabban tanul, nem kell, hogy olyan sok időt eltöltsön a könyvek felett.”

Az idei rendezvényt Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja nyitotta meg. „A sakk nem egy olyan sport, ami erőnlétet kíván. Viszont kíván kitartást, tehetséget, stratégiát, gondolkodást, türelmet, kíván mindazt, ami nekünk magyaroknak van.”

Az idei Aragóniai Beatrix sakkdíjat Hajnal Jenő, az MNT elnöke vehette át, amiért a Magyar Nemzeti Tanács a kezdetektől fogva támogatja a rendezvény megszervezését.

Funchesstic
sakk

Most

Népszerű