Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Futak büszkesége a káposzta

2019-11-02
16:19
2019-11-02
21:07
Forrás
Pannon RTV
Idén is megszervezték a futaki Káposztafesztivált. A hideg idő ellenére sokan látogattak ki a már hagyományosnak mondható eseményre.

A helybéliek büszkesége minőségéről és ízletességéről is messze földön híres - állítják a termelők.

20. jubiláris alkalommal rendezték meg a futaki Káposztafesztivált. A káposztának rengeteg elkészítési módja van. Van aki savanyítja, van aki dinszteli, van aki reszeli, van aki pedig töltött káposztát készít belőle.

A fesztivált mazsorettek, mutatványosok által vezetett felvonulás nyitotta meg, melyben felléptek helyi kultúrszövetkezetek is.

Mirijana Kovačević helybéli lakos amióta létezik fesztivál, szinte minden alkalommal részt vett rajta: „Ez a hagyományunk. Ismertek vagyunk a káposztánkról. Ez a mi, hogy is mondjam, védjegyünk, Futak lelke.”

A futaki káposzta kilónkénti ára jelenleg 40 dinár. Nevenka Plašić gyermekkora óta foglalkozik káposztatermeléssel: „Elvethetik bárhová, de nem lesz olyan íze, olyan illata, mint Futakon. Nem enged levet. Organikusan termesztjük.”

A rendezvényen főzőversenyt is szerveztek, melyen 25 csapat vett részt. Itt a káposztából készült főtt ételeket díjaztak. Simeon Majkić a helybéli vadászszövetség oszlopos tagja, jól bevált fortélyait osztotta meg velünk: „Amikor káposztát főzünk, mindegy milyen módon készítjük, édesen vagy savanyún, kötelező a bazsalikom, édeskömény, erős paprika, az őrölt a legjobb, amikor ilyesmit készítünk. Az édesbe mehet egy kevés zöldsaláta is.”

A fesztiválon Miloš Vučević is részt vett. Újvidék polgármestere beszédében kiemelte, fontos, hogy a futakiak tovább éltessék hagyományaikat és tovább adják azt gyermekeiknek: „Számunkra a káposzta nemcsak mezőipari termék, hanem egy bővebb jelentéstartammal bír. A jó termék jelképe, a siker jelképe, a harcé és minőségé, ami nem csak Szerbiában, hanem Európa szerte is ismert.”

A futaki Káposztafesztivál népszerűsége évről évre töretlen - a hideg idő ellenére idén is rengetegen vettek részt a rendezvényen.

Futak
futaki káposzta
Miloš Vučević
Káposztafesztivál

Most

19:18, Frissítve: 19:25

Jótékonysági Lutheránus bál Ludason

Csaknem 200 fő részvételével tartották meg Ludason a 3. Lutheránus bált. Az eseményen a verbászi evangélikus templom renoválási munkálatainak folytatására gyűjtöttek pénzt.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.