Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Füvesember és szibériai sámán Erzsébetlakon

2020-01-14
14:18
2020-01-14
19:26
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Erzsébetlakon szlovákok, magyarok, bolgárok, szerbek, romák élnek. A többnemzetiségű közösség nemrég egy szibériai mongol családdal bővült.

Nem is akármilyennel: a családfő amellett, hogy füvesember, sámán is egy személyben. Kérésünkre szólaltatta meg a sámándobot, Bulat, a szibériai mongol füvesember és sámán, aki tavaly május óta él családjával Erzsébetlakon. Megörült felkérésünknek, mert mint mondja, magyar felmenői is vannak. A szülőhelyén, a Bajkál-tó környékén élő burjátok ugyanis rokonaiknak tartják a magyarokat.
Bulat Shagzhin: „Ulan-Ude városából érkeztünk, amely egy régi mongol város, de egyúttal a hunok városa is. A hunok első birodalmának a fővárosa volt, Mode hun császárnak a székhelye.”

Moszkvában közgazdasági és programozói képesítést szerzett, aztán egy ideig az Egyesült Államokban élt családjával. Most fordítói távmunkából, valamint gyógykészítmények eladásából tartja fenn családját. Mint mondja sámánként most "szabadságra ment”. „Az is szempont volt, hogy jövendőbeli otthonunk minél szebb környezetben legyen. Így esett a választásunk Erzsébetlakra. A falu szép, van benne élet, sok nemzet él itt. Emellett közel van Újvidékhez és Belgrádhoz. ”

A család könnyen beilleszkedett. A feleség, Olga szerint nincs nagy különbség a főzési szokásokban, hiszen a mongolok is a húsos ételeket kedvelik. Nagyobbik lányuk Svetlana elindult az iskolába, a kis Ailana pedig még élvezi az új otthonuk kényelmét.

Gyuricsek Ilona: „Bulat a szomszédom. Májusban jöttek. Nagyon jók. Eddig legalábbis úgy mutatkoztak, hogy kedves szomszédok.”
Faluhelyen a szomszédok nem csak, hogy mindennap megbeszélik ügyes-bajos dolgaikat, hanem, ha szükség van rá, akkor segítenek egymásnak.

Babinszki Ferenc: „Voltunk neki segíteni, itt a szomszédok ezt a bejáratot betonozni. Ezt segítettük. Az ember hozzáfogott, de nem ment neki. És akkor mi, csak egy kicsit jobban hozzáférünk, segítettünk neki fölépíteni azt, amit készített. A többit mesterekkel készíttette, amit csinált. Körülkerítette a házat, meg egy részét ő egyedül is csinálta.”

Erzsébetlak, a Bega, a Tisza, az écskai halastavak és a Császár-tó természetvédelmi rezervátum ölelésében, hidak nélkül megközelíthetetlen volna. A festői környezet ellenére az utóbbi néhány évben több százan költöztek el a faluból. Jelenleg mintegy nyolcszázan élnek a településen.

mongolok
Erzsébetlak
család

Most

20:10

Reménysugár a hajnani gibbonoknak

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel, a pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására - írta a BBC hírportálja.

Népszerű