Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Füzérfonás és gerezdelés is volt a ludasi Fokhagymafesztiválon

2022.08.15
10:37
2022.08.15
15:26
Forrás
Pannon RTV
Különféle fokhagymás játékok, füzérfonás, gerezdelés - többek között ezek a programok várták az érdeklődőket Ludason a 24-ik Falunapon és a 21-ik Fokhagymafesztiválon.

Az eseményen a legutóbbi falunap óta eltelt időszakban született csecsemőket is köszöntötték.

Nagy hagyománya van a fokhagymának Ludason. Egykor sokan termesztették a faluban, mára azonban lecsökkent a termelők száma. Szarapka Teréz több mint 70 éve foglalkozik termesztéssel, szerinte a ludasi fokhagyma az ízétől olyan különleges.

„Lehettem olyan nyolc éves, amikor elkezdtem szedni. Az édesapámék termelték. Nagyon szerettem dolgozni, ott kezdem. Nekem nem kellett parancsolni, hanem én csináltam, tudtam, hogy mit kell csinálni, csináltam.”

Az eseményre nemcsak a helybeliek látogattak el, hanem más településekről is sokan érkeztek. Voltak, akik szórakozás céljából vettek részt az eseményen, de sokan azért jöttek el, hogy vásároljanak a híres ludasi fokhagymából.

Szél István Pál: „Egy régi szokás, ezt már mondhatni 20-25 éve, hogy előre megveszem a disznótorra, a kolbászcsinálásra, meg mindenre a fokhagymát. Mindig megvagyok elégedve a ludasi fokhagymával. Sokáig eltart, ezért is veszem, ez egy hagyomány nálunk.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A falu napját hosszú ideje a fokhagymafesztivállal egy időben ünneplik meg. A szervezők idén is tartalmas programokkal színesítették a rendezvényt.

Kovács Gábor, aktivista, Ludasi Helyi Közösség: „Úgy gondoljuk, hogy összekötjük a kellemest a hasznossal. Azok az emberek, akik termelők, ők is jól járnak, sok ember kilátogat, vásárlók is. Általában úgy szokott lenni, hogy az összes termelő eltudja adni a portékáját. Úgy gondolom, hogy maga az, hogy Ludason 22. alkalommal már Fokhagymafesztivál van, ki tudja hanyadik alkalommal van már az úgynevezett Ludasi Falunap megszervezve, ez egy egészet képez. Úgy gondolom, hogy ezt a hagyományt továbbra is meg kell, hogy tartsuk.”

A rendezvény hajnalig tartó utcabállal zárult. A talpalávalót a Csantavéri Ifik elnevezésű zenekar húzta.

fokhagymafesztivál
Ludas

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.
19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.