Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Füzérfonás és gerezdelés is volt a ludasi Fokhagymafesztiválon

2022.08.15
10:37
2022.08.15
15:26
Forrás
Pannon RTV
Különféle fokhagymás játékok, füzérfonás, gerezdelés - többek között ezek a programok várták az érdeklődőket Ludason a 24-ik Falunapon és a 21-ik Fokhagymafesztiválon.

Az eseményen a legutóbbi falunap óta eltelt időszakban született csecsemőket is köszöntötték.

Nagy hagyománya van a fokhagymának Ludason. Egykor sokan termesztették a faluban, mára azonban lecsökkent a termelők száma. Szarapka Teréz több mint 70 éve foglalkozik termesztéssel, szerinte a ludasi fokhagyma az ízétől olyan különleges.

„Lehettem olyan nyolc éves, amikor elkezdtem szedni. Az édesapámék termelték. Nagyon szerettem dolgozni, ott kezdem. Nekem nem kellett parancsolni, hanem én csináltam, tudtam, hogy mit kell csinálni, csináltam.”

Az eseményre nemcsak a helybeliek látogattak el, hanem más településekről is sokan érkeztek. Voltak, akik szórakozás céljából vettek részt az eseményen, de sokan azért jöttek el, hogy vásároljanak a híres ludasi fokhagymából.

Szél István Pál: „Egy régi szokás, ezt már mondhatni 20-25 éve, hogy előre megveszem a disznótorra, a kolbászcsinálásra, meg mindenre a fokhagymát. Mindig megvagyok elégedve a ludasi fokhagymával. Sokáig eltart, ezért is veszem, ez egy hagyomány nálunk.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A falu napját hosszú ideje a fokhagymafesztivállal egy időben ünneplik meg. A szervezők idén is tartalmas programokkal színesítették a rendezvényt.

Kovács Gábor, aktivista, Ludasi Helyi Közösség: „Úgy gondoljuk, hogy összekötjük a kellemest a hasznossal. Azok az emberek, akik termelők, ők is jól járnak, sok ember kilátogat, vásárlók is. Általában úgy szokott lenni, hogy az összes termelő eltudja adni a portékáját. Úgy gondolom, hogy maga az, hogy Ludason 22. alkalommal már Fokhagymafesztivál van, ki tudja hanyadik alkalommal van már az úgynevezett Ludasi Falunap megszervezve, ez egy egészet képez. Úgy gondolom, hogy ezt a hagyományt továbbra is meg kell, hogy tartsuk.”

A rendezvény hajnalig tartó utcabállal zárult. A talpalávalót a Csantavéri Ifik elnevezésű zenekar húzta.

fokhagymafesztivál
Ludas

Most

13:59, Frissítve: 14:07

Zajlik a népszavazás Ukrajnában

Már csütörtökön napirendre tűzheti a moszkvai parlament a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényt az orosz állami hírügynökség szerin
13:45, Frissítve: 13:53

A jelnyelv nemzetközi napja

A siketek és nagyothallók nemzetközi hetét és a jelnyelv nemzetközi napját ünnepelték a Siketek és Nagyothallók Községközi Egyesületében Szabadkán.
13:01

Megáldották az idei termést Horgoson

Szentmisével és terményáldással ért véget Horgoson ma délelőtt a 32. Szüreti napok, a horgosi Havas Boldogasszony-plébániatemplomban. A termelők számára igazán lélekemelő élmény az ilyenkor megtartott istentisztelet.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.