Ugrás a tartalomra
Pixabay/Picography

A globális felmelegedés és az erdők

2021.02.11
11:47
Forrás
elobolygonk.hu
Új kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy az egyre fokozódó globális felmelegedés hatására a szárazföldi bioszféra hamarosan nettó szénelnyelőből nettó szénforrássá válhat, vagyis több szén-dioxidot bocsátana ki, mint amit elnyel.

A szakértők több mint két évtizednyi mérőtornyos szén-dioxid-mérést elemeztek a Föld összes nagyobb biomját lefedve, hogy globális szinten számszerűsítsék a szárazföldi bioszféra által végzett fotoszintézis és légzés fokának hőmérsékletfüggését. Ez az első kutatás, ami képes volt megállapítani egy globális szintű kritikus hőmérsékleti fordulópontot, amelyen túl a növények képessége a légköri szén megkötésére és tárolására csökkenni kezd.

Pannon RTV/Juhász Andrea

Eredményei alapján, ha a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódnak, tovább fokozva a globális felmelegedést, akkor a szárazföldi bioszféra nettó szénelnyelő kapacitása már a következő két évtizedben megfeleződhet. A fotoszintézis a szárazföldi ökoszisztémák szinte minden típusában jelentősen visszaesett egy, a növénytípusra jellemző hőmérsékleti érték fölé érve: a legtöbb mérsékelt övi erdőben ez a küszöbérték 18 °C, a trópusi erdőkben pedig 28 °C. Míg a fotoszintézis hatékonysága egyre romlik a küszöbértéket átlépve, addig a szárazföldi ökoszisztémák összességének légzése a hőmérséklet emelkedésével exponenciálisan növekszik tovább egy adott pontig. Ez azt mutatja, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a szénelnyelés helyett szép lassan a szénkibocsátás válik dominánssá. 

erdő
globális felmelegedés
klíma
természetvédelem

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.