Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Gombaszemlét tartottak a Fruška gorán

2020-10-25
18:13
2020-10-25
18:21
Forrás
Pannon RTV
Gombaszemlére indult ma az újvidéki Gombászok Egyesülete a Fruška gorán. Természetjárók és gombakedvelők ismerkedhettek a környékünkön található gombák fajtáival.

A gombászokhoz természetkedvelők is csatlakoztak, akik túráik során rendszeresen találkoznak gombákkal, ezért szeretnék őket jobban megismerni.

Tatjana Stanimirović: „Nagyon szeretjük a gombákat mindketten, de eléggé veszélyes szedni őket. Mi csak néhány fajt ismerünk, és nagyon vigyázunk. Emellett, amikor gyűjtik, vigyázni kell, hogy azt hogyan végzik. A gombát vágják, nem szabad kitépni azért, hogy újra kinőhessen. Ki kell teljesen virágoznia, kiengednie a pórusait, hogy utánuk is maradjon gomba. Nem kell őket tönkretenni, hanem óvatosan szedni.”

A gombászást nem lehet elég korán kezdeni: a túrán résztvevő legfiatalabb gombász kilencéves.

Srđan Blanuša: „Pont tavaly ilyenkor kezdtem el jobban érdeklődni irántuk, és elkezdtem videózni és fényképezni őket, és YouTube-csatornát is csináltam, ahol a gombákat videózom, valamint az erdőben kerestem őket. Úgy gondolom, hogy pont itt, egy évvel ezelőtt kezdtem el érdeklődni irántuk, és az volt az első gombász összejövetelem is.”

Több érdekes gombafaj is megtalálható a Fruška gorán. A résztvevők sorra vették az eltéréseket is. Összehasonlították az ehető sárga rókagombát, a narancsvörös álrókagombát, amelynek fogyasztása nem ajánlott, valamint a világító tölcsérgombát, ami mérgező.

Eleonora Čapelja, az újvidéki Gombászok Egyesületének tagja: „Van egy érdekes fajunk, a petrezselyemgomba, amely gyógyhatású. Egyébként ajánlom, hogy amennyiben szeretnék fogyasztani ezt a gombát, mivel ehető és gyógyhatású is, termelőktől vásárolják, mivel termeszthető. A természetben meglehetősen ritka, így nem kéne az erdőből szednünk, mivel ritka, nálunk pedig védett is.”

Az időjárás kedvezett a nagy őzlábgombának, amely az egyik legjobb csemegegombának számít, és számos elkészítési módja van. Kilogrammja 10 euró nyersen, szárítva pedig 50.

Momčilo Daljev, a Gombászok Egyesületének elnöke: „Az idei év a jobbak között volt, ami a gombákat illeti, mivel váltakozott az esős és a napos idő. Különösen ez az ősz az egyik legjobb ősz, amit várhatunk. Nagyszámú gomba jelent meg, különböző fajták, számbelileg is és a fajták száma alapján is, a Fruška gorán és környékén.”

Idén elmaradtak az előadások, az újvidéki Gombászok Egyesületének tagjai ezért inkább a szabadban mutatták meg egymásnak a felfedezéseiket és a különleges fajtákat, amelyeket barangolásaik során találtak.

gomba
Fruška gora
gombászat

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:24, Frissítve: 17:22

Négy éve indult el a Kalamáris

A Pannon Televízió műsorában neves magyar írók és világirodalmi alkotók remekművei születnek újjá óvodások és általános iskolások szavalásával. A Kalamárist minden délután 18 óra 55 perckor láthatják a nézők.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.