Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A gombosi hagyományok tették különlegessé a Lányi Ernő Egyesület karácsonyi műsorát

2017.12.18
14:11
2017.12.18
17:58
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap tartották a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület karácsonyi műsorát.

A helyi fellépőkön kívül a gombosi Arany János Művelődési Egyesület legkisebbjei a helybeli hagyományokhoz hű betlehemezést és a bölcsőcskézést mutatták be.

A gombosi hagyományok tették különlegessé a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület karácsonyi műsorát. A faluban jelenleg is őrzik a régi értékeket. Cs. Tóth Gabriella, ösztöndíjas, Petőfi Sándor Program, Gombos: „Nagyon gazdag az a tárház, amiből meríteni tudunk így a XXI. században is. Ez a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő szokásokkal sincs másképpen.”

Pannon RTV

A szabadkai egyesületben tevékenykedő szakcsoportok is alkalmi összeállításokkal készültek. Jónás Gabriella, művészeti titkár, Lányi Ernő IME, Szabadka: „A városi karácsony mellett a törzsközönségünknek szeretnénk bemutatni, hogy milyen az faluhelyen, ahol még tartják a népszokásokat.”

Ünnepi üzenetében Harangozó László szabadkai református lelkész az összetartozás jelentőségét emelte ki. „Amikor az örömhírt közli az angyal, akkor a szórványban élőkhöz megy valójában. Ez a mai nap egyrészt a szórványban élőkről fog szólni. És nagyon fontos az összetartozás érzése. Hogy együtt tudjunk ünnepelni.”

Pannon RTV

A rendezvényen jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. Fontosnak tartja a tömb és a szórvány összefogását. „Így vagyunk egy kerek egész. A szórvány, a tömb, a falu, a város. Végül is ez jellemzi a vajdasági magyar közösséget.”

A gombosi szokásokon kívül a közönség hagyományos karácsonyi énekeket is hallhatott.    

Lányi Ernő Ernő Iparos Művelődési Egyesület
karácsonyi műsor
Gombos

Most

Népszerű