Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Gyalogtúra 1848/49 emlékére

2021.03.13
13:15
2021.03.13
16:35
Forrás
Pannon RTV
Gyalogtúrát szerveztek Tóthfaluban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére. Összesen 18 kilométert tettek meg a túrázók a Tóthfalu-Oromhegyes-Tóthfalu szakaszon.
Pannon RTV/Apczi Jenő

 A gyalogtúra a tótfalusi Munkás Szent József római katolikus templom elől indult a délelőtti órákban. A magyarkanizsai Kovács Krisztián családjával érkezett a kirándulásra. Rendszeresen járnak hasonló túrákra.

„Voltunk már sok helyen, a Fruška gorán is sokszor voltunk. Néha elfelejtjük, vagy nem látjuk meg, hogy meg lesz szervezve, de most ezt láttuk.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Nem csak a közösséget kovácsolja össze, de a történelmünkbe is betekintést nyerhetünk - mondja a zentai Domonkos Ervin.

„Én már részt vettem itt, Vajdaságban néhány túrán, és észrevettem, hogy azért van sok rejtett kincs, amihez nem tudunk autóval elmenni, elmegyünk mellette az aszfaltozott úton, de ahhoz, hogy igazából az ilyen apró kincseket felfedezzünk, ahhoz a főútról le kell térni és gyalogosan, vagy kerékpárral tudjuk megtenni legegyszerűbben.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A túrázók megtekintették Tóthfalu nevezetességeit, majd az Oromhegyesen található Bergel-dombot, illetve Szerbia legszebb kertjét is megcsodálták.

Faragó Zoltán, a Rákóczi Szövetség tóthfalusi szervezetének elnöke: „Ez egy hagyományos túra. Pont egy évvel ezelőtt is megszerveztünk egy ilyen túrát, illetve részt vettünk rajta, az a Hazajáró túra volt. Az még a lezárások előtt volt. Azóta jött ez a vírushelyzet, de betartjuk a szabályokat, előírásokat.”

A túrázók összesen 18 kilométert gyalogoltak. A szervezők bíznak benne, hogy jövőre szabadabb körülmények között szervezik meg a történelmi emléktúrát.

gyalogtúra
1848-49-es forradalom és szabadságharc
Tóthfalu
Oromhegyes
megemlékezés

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.