Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Gyalogtúra 1848/49 emlékére

2021.03.13
13:15
2021.03.13
16:35
Forrás
Pannon RTV
Gyalogtúrát szerveztek Tóthfaluban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére. Összesen 18 kilométert tettek meg a túrázók a Tóthfalu-Oromhegyes-Tóthfalu szakaszon.
Pannon RTV/Apczi Jenő

 A gyalogtúra a tótfalusi Munkás Szent József római katolikus templom elől indult a délelőtti órákban. A magyarkanizsai Kovács Krisztián családjával érkezett a kirándulásra. Rendszeresen járnak hasonló túrákra.

„Voltunk már sok helyen, a Fruška gorán is sokszor voltunk. Néha elfelejtjük, vagy nem látjuk meg, hogy meg lesz szervezve, de most ezt láttuk.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Nem csak a közösséget kovácsolja össze, de a történelmünkbe is betekintést nyerhetünk - mondja a zentai Domonkos Ervin.

„Én már részt vettem itt, Vajdaságban néhány túrán, és észrevettem, hogy azért van sok rejtett kincs, amihez nem tudunk autóval elmenni, elmegyünk mellette az aszfaltozott úton, de ahhoz, hogy igazából az ilyen apró kincseket felfedezzünk, ahhoz a főútról le kell térni és gyalogosan, vagy kerékpárral tudjuk megtenni legegyszerűbben.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A túrázók megtekintették Tóthfalu nevezetességeit, majd az Oromhegyesen található Bergel-dombot, illetve Szerbia legszebb kertjét is megcsodálták.

Faragó Zoltán, a Rákóczi Szövetség tóthfalusi szervezetének elnöke: „Ez egy hagyományos túra. Pont egy évvel ezelőtt is megszerveztünk egy ilyen túrát, illetve részt vettünk rajta, az a Hazajáró túra volt. Az még a lezárások előtt volt. Azóta jött ez a vírushelyzet, de betartjuk a szabályokat, előírásokat.”

A túrázók összesen 18 kilométert gyalogoltak. A szervezők bíznak benne, hogy jövőre szabadabb körülmények között szervezik meg a történelmi emléktúrát.

gyalogtúra
1848-49-es forradalom és szabadságharc
Tóthfalu
Oromhegyes
megemlékezés

Most

14:25, Frissítve: 15:20

Csak a covid-betegeket fogadják a zöldkeresztben

Bezárt a szabadkai tüdőgondozó úgynevezett zöld része, a teljes épület a koronavírusos betegek kivizsgálására állt át. A döntést a rájuk nehezedő óriási nyomás indokolja, mint mondják, a személyzet már teherbírásának a határán van.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.