Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Gyerekek, teknősök és egyéb állatfajták

2022.08.05
14:14
2022.08.05
19:24
Forrás
Pannon RTV
Hagyományőrzés, kézműves foglalkozások, sportjátékok és környezetvédelem - ez mind megtalálható volt a ludasi gyerektáborban.

Az idei rendezvény témája a teknősök védelme, így a gyerekek biológusoktól és történészektől is tanulhattak a páncélos állatról.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Gyermekzsivajtól volt hangos a ludasi iskola udvara. Éppen a tó mellett talált teknősbékákat figyelték meg a legkisebbek.

Vörös István, résztvevő: „A teknőst akkor találtuk, amikor elmentünk a Ludasi-tóhoz, az út szélén találtunk egy teknőst. A másikat pedig Karcsi bácsi találta.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A tábor másik csoportjánál apró, gyurmából készült teknősbékák készültek.

Farkas Zoé, résztvevő: „Nagyon tetszik a tábor, szeretek táborokba jönni, mert otthon különben unatkozom. Nagyon szeretek kézműveskedni.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A tábor utolsó napján örömmel számoltak be a gyerekek a hét élményeiről. Egyebek mellett meglátogatták a Róka-tanyát, néptáncoltak, a teknősökről szóló kiselőadásokat hallhattak szakemberektől, de sportjátékokon és kézműves foglalkozáson is részt vehettek.

Csányi Ákos, résztvevő: „A kedvenc foglalkozásom az volt, amikor Karcsi bácsival simogattuk a vízisiklót és a teknősöket.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A nagyobbak körében a legnépszerűbb program a métázás volt, amitől a hőség sem tántorította el a gyerekeket.

Farkas Márk, résztvevő: „Az első feladat, hogy az ütővel elütjük a labdát és a másik csapatnak el kell kapnia, vissza kell dobnia a labdadobónak, és ha az idő alatt körbefutja a pályát, az hazafutás és kettő pontot ér. Ha a másik csapat a levegőben elkapja a labdát, az is kettő pontot ér.”

A tábor fő szlogenje a teknősök és a Ludasi-tó élővilágának megmentése, így a szervezők erre épülő foglalkozásokat készítettek a gyerekeknek.

Vásárhelyi Teréz, elnök, Ludas Matyi Művelődési Egyesület, Ludas: „Az öt nap foglalkozásainak több mint fele a teknősökről szól. Az élő teknőst is tanulmányozzák, de minden kézműves foglalkozáson megjelenik Teki, a teknős. Mi, szervezők viselünk egy kendőt annak jeléül, hogy fontosnak tartjuk a Ludasi-tó élővilágának a megmentését.”

A szervező hozzátette, a táborba minden nap 90-100 gyerek érkezett, így rekordszámmal zajlott az idei rendezvény.

Ludasi-tó
tábor
teknős

Most

08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.
07:27, Frissítve: 07:33

Bírja a meleget? - ha igen, ma jó napja lesz

Még két napig tarthat a pokoli hőség. Mára a tegnapinál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok, a hét legforróbb napjára kell felkészülnünk, 38-39 fokos délutáni csúccsal.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.