Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Gyűltek a tollak a zentai gyermekek Márton-napi libáján

2021.11.14
09:44
2021.11.14
17:15
Forrás
Pannon RTV
Márton-napi kézműves foglalkozás tartottak szombaton Zentán. A fiataloknak szóló eseményt a Gyermekbarátok Egyesülete és a Jézus Szentséges Szíve Plébánia közösen szervezte.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Aprólékosan gyarapodtak a zentai Bajusz Bianka rajzlapra nyomtatott kislibáján a tollak. Elmesélte, hogy otthon szüleivel mindig tartják a Márton-napi szokásokat.

„- Mi az a hagyomány, amit Márton napján szoktak csinálni?
- Libát enni.
- Azt esetleg tudod, hogy miért esznek libát?
- Hogy ne éhezzenek.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mielőtt a gyerekek munkához láttak, Ivković Róbert, a Jézus Szentséges Szíve Plébánia állandó diakónusa tartott rövid ismeretterjesztő előadást. Arról beszélt, hogy ki volt a negyedik században élt Szent Márton és miért maradtak fenn mindmáig a tiszteletére tartott népszokások.

„Fontos számunkra, hiszen mondhatjuk azt egy kis túlzással, hogy földinkről van szó, hiszen egyes források szerint Pannonhalmáról származik, más források szerint Szombathelyről, tehát erről a terültről, és ezért illik kicsit talán jobban megismernünk őt.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az 1978-ban alapított zentai Gyermekbarátok Egyesülete két éve szoros együttműködésben szervez különféle programokat a helyi plébániával. A Márton-napi kézműves programot viszont idén első alkalommal tartották meg.

Barna Teréz, a zentai Gyermekbarátok Egyesületének elnöke: „Ezt a rendezvényt első alkalommal rendeztük meg most azért, hogy megismertessük a gyerekekkel a népszokásokat, hagyományokat a Szent Márton nappal kapcsolatban. A programjaink nyitottak mindenki számára. A kicsi gyerekeket édesanyukák kísérték el, a nagyobbak már önállóan itt tevékenykednek.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az egyesület a tervek szerint idén még megszervezi a már hagyományossá vált Mikulásfutást és a karácsonyi kézműves foglalkozást is.

Márton-nap
Zenta
Jézus Szíve-plébániatemplom
Gyermekbarátok Egyesülete
Ivković Róbert
Barna Teréz

Most

09:00

Kezdődik az egyezkedés a minimálbérről

Augusztus 15-től szeptember 15-ig van idejük megbeszélni a minimálbér emelésének mértékét a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak. Ha addig nem születik döntés, a kormány fogja azt meghatározni.
07:10, Frissítve: 10:03

Összmagyar Egyetemista Tábor 2022

Háromszáz magyar egyetemista érkezik a Kárpát-medencéből és a nagyvilág diaszpóraközösségeiből a Rákóczi Szövetség egyetemistatáborába, Magyarországra. A Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő táborban vajdasági diákok is képviseltetik magukat.

Népszerű