Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel/illusztráció

Ha húsvéthétfő, akkor locsolkodás

2019-04-21
14:43
2019-04-21
19:18
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban számos helyen tartják a közkedvelt hagyományt. Holnap reggel ifjú és idős egyaránt útra kel, hogy a leányokat meglocsolja.

A hagyomány Törökkanizsán különösen él. Már vasárnap készülődtek a fiatalok, hogy a várva várt napot a település lányai közül senki se ússza meg szárazon.

Húsvét vasárnapján hagyományosan Törökkanizsán is az ünnepi szentmisével kezdődött a nap. Nincs ez másként a törökkanizsai Kéknefelejcs Hagyományápoló Körnél sem, amelynek tagjai a mise után a tájházban gyűltek össze. Az idősebb generáció jól emlékszik még, hogy hogyan is ünnepelték a húsvétot régen a szülőkkel. Korábban egy hétig készültek az ünnepekre, és a káposzta is asztalra került a sonka mellett.

Harmat Erzsébet, tag, Kéknefelejcs Hagyományápoló Kör, Törökkanizsa: „A sonka levében megfőztük a tojást, az egyik részében, a másik részében pedig megfőztük nagyszombatra ebédre, csináltunk savanyú káposztát, és beletettük a sonka lébe, és abban főzték meg, az volt az ebéd, és az egy nagyon finom, kaláccsal fogyasztottuk, és még mai napig is, én is úgy csinálom meg odahaza.”

A törökkanizsai lányok már vasárnap készültek a hétfői locsolkodásra. Tojást festettek, süteményeket sütöttek, és előkészítették a népviseletet. Dancsó Zsófia hagyományos viseletben várja majd a locsolkodókat: „Bejönnek, locsolóverset mondanak, aztán megöntöznek minket, azután megkínáljuk őket kaláccsal, itallal, amit szeretnének.”

A bánáti városban már 2011 óta húsvéthétfőn az ifjú néptáncosok ingben, mellényben és táncos csizmában lovaskocsin, vízzel teli vödörrel érkeznek a viseletbe öltözött lányokhoz, hogy úgy locsolják meg őket, ahogyan régen volt szokás. Újhelyi Nándor, az esemény szervezője szerint nem csak a néptáncosoknál népszerű ilyenkor a hagyományos locsolkodás: „Most is sokakat érdekel ez a rendezvény, olyan értelemben, hogy nemcsak a néptáncosok látogatják meg a lányokat,  a néptánc egyesület lányait, hanem sokkal tágabb ez a kör, ahova el szoktunk húsvét hétfőn látogatni. Olyannyira, hogy sokan meg is haragudnak, ha nem látogatjuk meg, nem locsoljuk meg őket.”

Hétfőn a törökkanizsai legények már kora reggel elindulnak lovaskocsival, zene kíséretében locsolkodni, hogy minél több piros tojást gyűjtsenek be egész nap a lányoktól.

húsvét
locsolkodás
Törökkanizsa

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.