Ugrás a tartalomra

Ha szilveszter, akkor malacsült és töltött káposzta (videó)

2016.12.30
08:41
A szilveszteri vacsora legfontosabb velejárója a malacpecsenye
A szilveszteri vacsora legfontosabb velejárója a malacpecsenye. A közhiedelem szerint azért kell enni belőle, mert a disznó előretúrja a szerencsét. A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. Ma már a legtöbb helyen a szilveszteri terítékre kerülő malacot nem egészben, hanem kicsontozva és göngyölve sütik ropogósra. Takács József, vendéglős: „A malacot szépen ki kell csontozni, kiszedni belőle minden csontot, amikor ki van szedve minden csont, be kell fűszerezni, hogy a fűszer kicsit körüljárja azt a bizonyos húst és akkor göngyölítve, begöngyölítjük a malacot és utána van egy ilyen speciális madzag, amivel a malacot körül csavarjuk, hogy ne essen szét és akkor a sütőbe tesszük, ahhoz kell legalább egy három óra hossza.”Ennyi idő kell, hogy belülről is jól átsüljön és omlós, kívül pedig ropogós legyen. Fontos, hogy a malac ne legyen zsíros. A legfinomabb pecsenye 20-22 kilós malacból készül és a Szilveszter előtti napon megsütik. Mostanra nagyjából mindenütt kisült a jó ropogós malacpecsenye, főképp a malactekercs. A háziasszonyok pedig, vagy épp a vendéglősök javában tekerik a töltött káposztákat. Természetesen a délvidéki szilveszteri vacsora elengedhetetlen része a jóféle előétel. Ehhez pedig mi más kellene alapként, mint egy pár igazi, ínyenc házikolbász. Újév hajnalán sokan töltött káposztát esznek. A masszát legjobb már a Szilveszter előtti napon elkészíteni: a darált hússal összekeverni a fűszereket és a rizst, de abból nem túl sokat. „Ami a legjobb a szármának, az a futaki káposzta, ami nálunk el van ismerve és ugye puhára is megfől, nem rágós neki a bundája és ugye a káposzta kéri, hogy tegyenek bele egy kis füstölt dolgot” - emelte ki Takács József. És végül, az örökös jó tanács: mindenből lehet enni, de csak mértékkel!
malac
szilveszter
töltött káposzta

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.
15:12, Frissítve: 15:18

Napelemek 2000 hektáron

Napelemek szerbiai telepítéséről tárgyalnak az UGT Renewables LLC amerikai céggel – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.