Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Hagyományos disznótor Topolyán

2019-02-09
15:12
2019-02-09
16:30
Forrás
Pannon RTV
Három sertést vágtak le és dolgoztak fel a topolyai Gazdakör szervezésében megtartott hagyományos disznótoron.

A régi szokásokat, mint a szalmával való pörkölést és a hagyományos ételek elkészítését is felelevenítették. A vendégeket gazdag reggelivel kínálták. Este disznótoros bállal zárják az egész napos rendezvényt.

A hagyományos szalmával való pörkölést és a fapörkölőt is bemutatták a topolyai Gazdakör által szervezett disznótoron. A sertést orjára szedték szét.

Ahogy régen is a disznótorban, a sertés minden részét felhasználják, a szalonnájából kisütik a zsírt és töpörtyű készül, nagyon fontos, hogy állandó kevergetés és alacsony hőmérséklet mellett végezzük ezt a tevékenységet.

Siska Béla, böllér, Topolya: „A nagyobb része bőrt leszedjük róla, összevágjuk kb. két-három centis kockákra, azt félretesszük sütni, egy kis vizet öntünk alá, és úgy sütjük.”

A konyhában készült a reggeli, sült a vér, a fokhagymás máj és a szalonna. Friss lángossal, pálinkával, forralt borral, teával kínálták a bölléreket, segédeket és nézelődőket.

Tomik Nimród, alelnök, Gazdakör, Topolya: „A tegnapi nap folyamán már két sertést levágtak a böllérek. Ami véleményem szerint tényleg tradicionális vagy hagyományos, az a hangulata ennek a disznótornak.”

A reggelire több mint négyszáz ember érkezett. A rendezvényt a topolyai önkormányzat támogatta.

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Egyrészt ez hagyományőrző, vannak fiatalok, akik nem is láttak otthon disznótort, ha csak ezt itt nem tekintik meg, ez jó, egyben ezek olyan ünnepek voltak, amikor a család összetartott, összejött a család.”

A topolyai hagyományos disznótoron részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Fontos, hogy az emberek találkozzanak és kicsikét fölengedjenek, hogy szót váltsanak. Ebben nagyon fontos a civil szervezet munkája és fontos az a támogatás, ami érződik a civil szervezet mögött az önkormányzat részéről.”

A disznótor egész nap tartott Topolyán, este pedig disznótoros bált tartanak.

disznótor
Topolya
Kislinder Gábor
Pászor István

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:13, Frissítve: 12:34

Kukkantsatok be a néptánc világába!

Libbentek a szoknyák, ropogtak a cipők és csattantak a kezek a csizmákon - színvonalas néptáncprodukciókat láthatott a közönség Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban.
11:59

Elhunyt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.
11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű