Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Hagyományos locsolkodás Tóthfaluban

2019-04-22
18:07
2019-04-22
19:08
Forrás
Pannon RTV
Festett tojás, sütemény és üdítő volt a jutalom.

Hét lovaskocsival, zenészekkel és finom illatú kölnivel indultak el a tóthfalusi gyerekek locsolkodni. Tíz családhoz látogattak el.

Már évek óta él a lovaskocsival, zeneszóval való locsolkodás hagyománya Tóthfaluban. Ilyenkor a helyi gyerekek a Hagyományok Házából indulnak locsoló körútra, és látogatnak el a falu lányaihoz, asszonyaihoz. Sziráki Eminához érkeztek elsőként. „Nagyon készültünk, többféle süteményt sütöttünk, piros tojásokat, csokitojásokat vettünk, és nagyon fontosnak tartom a hagyományok megőrzését.”

Tíz családot látogattak meg a gyerekek, de megálltak az utcán is, így azokat az asszonyokat is meglocsolták, akik éppen az útjukba estek.

Minden háznál közös versikével köszöntötték a lányokat, akik cserébe festett tojással, süteménnyel és üdítővel kínálták a gyerekeket. Bagi Bende Tímea, Tóthfalu: „Itt a szünet, gyönyörű az idő és az ünnep is, ami ránk köszöntött, a húsvét hétfő, és örülök, hogy tényleg a lovasok, a lovaskocsisok és a gyerekek is, hogy ennyire sok számban megjelentek, és szépen őrzik és ápolják ezt a nagyon fontos hagyományt.”

Ilyen módon a szervező Szabó Dénes Egyesület már ötödik éve rendezi meg a húsvéti locsolkodást Tóthfaluban. Kiss Róbert, szervező, Szabó Dénes Egyesület, Tóthfalu: „Most az idén is összegyűltünk tízen, zenekísérettel, szépen meg lett szervezve fogatokkal, úgyhogy végig járjuk az itt lévő fiatal menyecskéket, leányzókat, meglocsoljuk őket, és utána várjuk tőlük a piros tojást.”

A húsvéti locsolkodás után az esemény közös zenés, táncos mulatsággal zárult Tóthfaluban.

locsolkodás
húsvét
húsvéthétfő
Tóthfalu

Most

10:44

Kedveznek a nőknek Skóciában

Első országként a világon Skócia teheti ingyenesen elérhetővé a tamponokat és a betéteket a nők számára – a tervet a skót parlament első olvasatban már elfogadta.

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.