Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Hagyományos locsolkodás Tóthfaluban

2019-04-22
18:07
2019-04-22
19:08
Forrás
Pannon RTV
Festett tojás, sütemény és üdítő volt a jutalom.

Hét lovaskocsival, zenészekkel és finom illatú kölnivel indultak el a tóthfalusi gyerekek locsolkodni. Tíz családhoz látogattak el.

Már évek óta él a lovaskocsival, zeneszóval való locsolkodás hagyománya Tóthfaluban. Ilyenkor a helyi gyerekek a Hagyományok Házából indulnak locsoló körútra, és látogatnak el a falu lányaihoz, asszonyaihoz. Sziráki Eminához érkeztek elsőként. „Nagyon készültünk, többféle süteményt sütöttünk, piros tojásokat, csokitojásokat vettünk, és nagyon fontosnak tartom a hagyományok megőrzését.”

Tíz családot látogattak meg a gyerekek, de megálltak az utcán is, így azokat az asszonyokat is meglocsolták, akik éppen az útjukba estek.

Minden háznál közös versikével köszöntötték a lányokat, akik cserébe festett tojással, süteménnyel és üdítővel kínálták a gyerekeket. Bagi Bende Tímea, Tóthfalu: „Itt a szünet, gyönyörű az idő és az ünnep is, ami ránk köszöntött, a húsvét hétfő, és örülök, hogy tényleg a lovasok, a lovaskocsisok és a gyerekek is, hogy ennyire sok számban megjelentek, és szépen őrzik és ápolják ezt a nagyon fontos hagyományt.”

Ilyen módon a szervező Szabó Dénes Egyesület már ötödik éve rendezi meg a húsvéti locsolkodást Tóthfaluban. Kiss Róbert, szervező, Szabó Dénes Egyesület, Tóthfalu: „Most az idén is összegyűltünk tízen, zenekísérettel, szépen meg lett szervezve fogatokkal, úgyhogy végig járjuk az itt lévő fiatal menyecskéket, leányzókat, meglocsoljuk őket, és utána várjuk tőlük a piros tojást.”

A húsvéti locsolkodás után az esemény közös zenés, táncos mulatsággal zárult Tóthfaluban.

locsolkodás
húsvét
húsvéthétfő
Tóthfalu

Most

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.