Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A hagyományos tiszai gazdálkodást bemutató program indult a Dél-Alföldön és Vajdaságban

2021.10.14
15:19
Forrás
Pannon RTV
A Tiszához kapcsolódó hagyományos, természetközeli gazdálkodást bemutató program indult uniós támogatással a Dél-Alföldön és Vajdaságban, a projekt részeként megújul az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark több kiállítása is.

Kiss Róbert, az emlékpark igazgatóhelyettese elmondta, a Zentai Történelmi Levéltárral közösen indított projekt célja a régió településeit földrajzi és szimbolikus értelemben is összekötő Tiszához kapcsolódó gazdasági tevékenységek hagyományainak minél mélyebb megismerése és ezek bemutatása korszerű muzeológiai eszközökkel. Fodor István, a Zentai Történelmi Levéltár igazgatója közölte, a 16 hónapos projekt költségvetése meghaladja a 200 ezer eurót, ennek 85 százalékát uniós támogatás fedezi. A következő hónapokban adatgyűjtés, levéltári kutatás folyik majd a szabadkai és a zentai, valamint a Csongrád-Csanád megyei levéltárban. Az eredményeket adatbázisban, két forráskiadványban és egy tanulmánykötetben gyűjtik össze, tudományos konferenciákat szerveznek, hamarosan középiskolások számára helytörténeti pályázatot hirdetnek, jövő nyáron pedig diáktáborokat rendeznek Ópusztaszeren, illetve Zentán. Egy vándorkiállítást is összeállítanak, ennek anyagát először jövő ősszel az emlékparkban láthatja majd a közönség - tette hozzá a szakember.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Zentai Történelmi Levéltár

Most

08:20

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.