Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Hármas ünnepet jegyez a Magyar Szó Lapkiadó Kft.

2017-12-20
14:40
2017-12-21
11:58
Forrás
Pannon RTV
A Jó Pajtás gyermeklap fennállásának 70., a Forum Nyomda 60., míg a Magyar Szó napilap 73. évfordulóját ünnepli. A gálán fotókiállítás megnyitó és díjkiosztó is volt.

A Forum Nyomda 1957. május 28-tól nyomtatja a vajdasági magyarság egyetlen napilapját, a Magyar Szót, de ugyanekkor kezdődött a könyvnyomtatás is. Az évtizedek során ellenállt a magánosításnak. A múltra emlékezve most új célok elé néznek, és ebben az anyaország támogatására is számítanak.

Berta Zoltán, igazgató, Forum Nyomda: „Lehetővé teszi a több évtizedes elképzelésünket, hogy egy tető alá hozzuk a Forum Nyomdáját, mert most két lokáción tevékenykedünk, és az a 3000 nyomdász, amely a fél évszázad alatt áthaladt a nyomdán, és magukból a legtöbbet hagyták itt, azt a tapasztalatot, a szakmaiságot, a biztosíték, hogy ezt a célt sikerül elérni és a jövőben nagy prosperitásra teszünk szert.”

A Jó Pajtás hetente megjelenő gyermeklap. 1947. január elsején Pionir címmel látott napvilágot. Mai nevét 58 óta viseli. Fennállásának hét évtizede arról tanúskodik, hogy van létjogosultsága a folyóiratnak - hangsúlyozta Nagy Magdolna. A lap felelős szerkesztője  kiemelte: „Ahhoz persze, hogy hét évtizeden át megmaradjunk, korszerűsödnünk kellett, igazodni kellett az új kor új szelleméhez, talán sikerült is megtalálni a közös hullámhosszt az olvasókkal, a tanárokkal, a szülőkkel.”

A Magyar Szó szerepvállalása mindig is jelentős volt a vajdasági magyar közösség életében, hiszen a munkatársak az évtizedek alatt minden magyar lakta településről tudósítottak, jelentéseket küldtek - nyilatkozta Ökrész Rozália. A lapkiadó igazgatója kiemelte, ma a változó média korszakában a lap olvasottsága rendületlen, mert az on-line térben is a legerősebbek közé tartozik. Hozzátette: „Persze az építkezést is folytatni szeretnénk, egyértelmű, hogy szellemileg is, de ennek egy anyagi megnyilatkozása is lesz, ugyanis, a Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, de főleg Pásztor István úr közbenjárásának köszönhetően egy jelentős beruházásba kezdünk a 2018-as évben, egy fedél alá hozzuk a nyomdát, de amellett a Magyar Szó székházát is 6 évtized után fel fogjuk újítani. ”

Az ünnepségen Pirityiné Szabó Judit, az anyaországi Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője kifejtette, a Kárpát-medencében kevés olyan folyóirat van, amely ilyen hosszú időn át és folyamatosan a magyarság szolgálatában áll.

Pirityiné Szabó Judit, kapcsolattartási főosztályvezető, Nemzetpolitikai Államtitkárság: „A mi munkánkat folyamatosan segítik, kiemelt nemzetpolitikai eseményeinknek résztvevői, mindig precízen, pontosan tájékoztatnak erről, és nagy öröm a számunkra, hogy Magyarország gazdasági erősödésével párhuzamosan nagyobb támogatásokat is tudunk biztosítani, így az idei két nagyobb összegű támogatásnak köszönhetően megújulhat a szerkesztőségeknek otthont adó épület és végre a nyomda is megújulhat és korszerűsödhet.”

A Forum Nyomda, a Magyar Szó és a Jó Pajtás a vajdasági magyarság megmaradásának fontos intézményrendszere.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Van határozott elképzelésünk és erőnk ahhoz, hogy mind a három karikáját ennek a létezési szegmensünknek megőrizzük és előrébb vigyünk, ami ennyire fontos, megvannak ehhez az erőfeszítéshez a politikai partnereink is.”

A nemzeti közösségek számára kiemelten fontos az anyanyelvű tájékoztatás, az önazonosság, a nemzeti és kulturális identitás, valamint az anyanyelv megőrzése érdekében - emelte ki a rendezvényen Igor Mirović. A tartományi kormány elnöke szerint vajdasági kincsként ezeknek megőrzésére kell mindannyiunknak törekedni. Mirović hozzátette, a tartomány jövő évi költségvetésében a tervek szerint 340 millió dinárt fognak költeni a köztájékoztatásra. Ennek 83 százalékát a nemzeti közösségek médiumai kapják.

A jubileumi és születésnapi gálán megnyílt A lenyomat szépsége című fotókiállítást, valamint kiosztották Kecskés Istvánnak az Életműdíjat, Benedek Miklósnak a Fiatal újságírónak járó díjat és Kocsi Zoltán szerkesztőnek az Újságírói díjat.     

magyar szó
jó pajtás
Forum Könyvkiadó

Most

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.