Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Hármas ünnepet jegyez a Magyar Szó Lapkiadó Kft.

2017-12-20
14:40
2017-12-21
11:58
Forrás
Pannon RTV
A Jó Pajtás gyermeklap fennállásának 70., a Forum Nyomda 60., míg a Magyar Szó napilap 73. évfordulóját ünnepli. A gálán fotókiállítás megnyitó és díjkiosztó is volt.

A Forum Nyomda 1957. május 28-tól nyomtatja a vajdasági magyarság egyetlen napilapját, a Magyar Szót, de ugyanekkor kezdődött a könyvnyomtatás is. Az évtizedek során ellenállt a magánosításnak. A múltra emlékezve most új célok elé néznek, és ebben az anyaország támogatására is számítanak.

Berta Zoltán, igazgató, Forum Nyomda: „Lehetővé teszi a több évtizedes elképzelésünket, hogy egy tető alá hozzuk a Forum Nyomdáját, mert most két lokáción tevékenykedünk, és az a 3000 nyomdász, amely a fél évszázad alatt áthaladt a nyomdán, és magukból a legtöbbet hagyták itt, azt a tapasztalatot, a szakmaiságot, a biztosíték, hogy ezt a célt sikerül elérni és a jövőben nagy prosperitásra teszünk szert.”

A Jó Pajtás hetente megjelenő gyermeklap. 1947. január elsején Pionir címmel látott napvilágot. Mai nevét 58 óta viseli. Fennállásának hét évtizede arról tanúskodik, hogy van létjogosultsága a folyóiratnak - hangsúlyozta Nagy Magdolna. A lap felelős szerkesztője  kiemelte: „Ahhoz persze, hogy hét évtizeden át megmaradjunk, korszerűsödnünk kellett, igazodni kellett az új kor új szelleméhez, talán sikerült is megtalálni a közös hullámhosszt az olvasókkal, a tanárokkal, a szülőkkel.”

A Magyar Szó szerepvállalása mindig is jelentős volt a vajdasági magyar közösség életében, hiszen a munkatársak az évtizedek alatt minden magyar lakta településről tudósítottak, jelentéseket küldtek - nyilatkozta Ökrész Rozália. A lapkiadó igazgatója kiemelte, ma a változó média korszakában a lap olvasottsága rendületlen, mert az on-line térben is a legerősebbek közé tartozik. Hozzátette: „Persze az építkezést is folytatni szeretnénk, egyértelmű, hogy szellemileg is, de ennek egy anyagi megnyilatkozása is lesz, ugyanis, a Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, de főleg Pásztor István úr közbenjárásának köszönhetően egy jelentős beruházásba kezdünk a 2018-as évben, egy fedél alá hozzuk a nyomdát, de amellett a Magyar Szó székházát is 6 évtized után fel fogjuk újítani. ”

Az ünnepségen Pirityiné Szabó Judit, az anyaországi Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője kifejtette, a Kárpát-medencében kevés olyan folyóirat van, amely ilyen hosszú időn át és folyamatosan a magyarság szolgálatában áll.

Pirityiné Szabó Judit, kapcsolattartási főosztályvezető, Nemzetpolitikai Államtitkárság: „A mi munkánkat folyamatosan segítik, kiemelt nemzetpolitikai eseményeinknek résztvevői, mindig precízen, pontosan tájékoztatnak erről, és nagy öröm a számunkra, hogy Magyarország gazdasági erősödésével párhuzamosan nagyobb támogatásokat is tudunk biztosítani, így az idei két nagyobb összegű támogatásnak köszönhetően megújulhat a szerkesztőségeknek otthont adó épület és végre a nyomda is megújulhat és korszerűsödhet.”

A Forum Nyomda, a Magyar Szó és a Jó Pajtás a vajdasági magyarság megmaradásának fontos intézményrendszere.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Van határozott elképzelésünk és erőnk ahhoz, hogy mind a három karikáját ennek a létezési szegmensünknek megőrizzük és előrébb vigyünk, ami ennyire fontos, megvannak ehhez az erőfeszítéshez a politikai partnereink is.”

A nemzeti közösségek számára kiemelten fontos az anyanyelvű tájékoztatás, az önazonosság, a nemzeti és kulturális identitás, valamint az anyanyelv megőrzése érdekében - emelte ki a rendezvényen Igor Mirović. A tartományi kormány elnöke szerint vajdasági kincsként ezeknek megőrzésére kell mindannyiunknak törekedni. Mirović hozzátette, a tartomány jövő évi költségvetésében a tervek szerint 340 millió dinárt fognak költeni a köztájékoztatásra. Ennek 83 százalékát a nemzeti közösségek médiumai kapják.

A jubileumi és születésnapi gálán megnyílt A lenyomat szépsége című fotókiállítást, valamint kiosztották Kecskés Istvánnak az Életműdíjat, Benedek Miklósnak a Fiatal újságírónak járó díjat és Kocsi Zoltán szerkesztőnek az Újságírói díjat.     

magyar szó
jó pajtás
Forum Könyvkiadó

Most

Népszerű

Evelin kimondj az igent

A boldogító igen

Kimondta a boldogító igent Garai Róbertnek a Pannon RTV archiváló munkatársa, Horváth Evelin.