Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Háromnapos nemzetközi fafaragótábor kezdődött ma Tóthfaluban

2018.05.02
20:00
2018.05.02
21:27
Forrás
Pannon RTV
A magyarországi és a felvidéki alkotók ahogyan tavaly, idén is történelmünk nagyjainak szobrait készítik el.

Tóthfalu már évek óta otthont ad a különféle alkotótáboroknak, amelyek sorába tavaly a fafaragók is bekapcsolódtak. Akkor egyebek mellett Szent László szobrát adományozták a falunak - mondta Lékó Lajos, az alkotótábor egyik szervezője. „Ebben az évben megkapjuk Mátyás királyt és Hunyadi Jánost, emellett az alkotók, amennyi idejük és lehetőségük lesz plusz két alkotást fognak biztosítani. Ezek szép színfoltjai lesznek a falunak, másrészt pedig díszei a skanzennek.”

Pannon RTV

A fafaragókat a sopronkövesdi Kottrik Zoltán fafaragó művész hozta el Tóthfaluba, akik az említett magyar történelmi személyek mellett elkészítik a falunak Kapisztrán Szent János szobrát és a magyarság turulmadaras fáját is. „Ugyanaz a közös érzésünk, közös érzelmeink a magyarság iránt, megmutatni a jövő nemzedékének is, úgy nyomot hagyni, hogy ők se felejtsék el ezeket a történelmi alakokat, és talán kedvet kapjanak a sport mellett - mert itt a sport nagyon fontos - kapjanak kedvet egy kicsit az alkotáshoz, a fafaragáshoz, hisz nagyon szép szakma.”

Pannon RTV

A művészek, a pázmándi Varga Norbert, a kassai Hornyák Róbert, a komáromi Gerendás Norbert és vezetőjük, Kottrik Zoltán a régi iskola udvarán dolgoznak. Munkájukat a testvértelepülések, Tóthfalu és Sopronkövesd önkormányzata, a tóthfalusi katolikus egyházközösség és magáncégek támogatják, a szervező pedig a helyi Szabó Dénes Egyesület.

nemzetközi
fafaragó
tábor

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.