Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Hasznosítani kellene a tordai gyógyhatású keserűvizet

2019-04-23
16:18
2019-04-23
17:05
Forrás
Pannon RTV
Érdemes lenne a tordai keserűvizet hasznosítani, ugyanis továbbra is jelentős gyógyhatása van - állapították meg a Belgrádi Egyetem földrajzzal foglalkozó karának kutatói.

A tordai gyógyvizet 1930-tól 2000-ig palackozták. A természeti kincs azóta jobb időkre vár.

Szomorú képet mutat a tordai „keserűvíznek” a forrása. Pedig a Szent György, Jordán és Torda néven ismert gyógyvizek egykor messze földön híresek voltak. Biztató lehet, hogy a Belgrádi Egyetem szakemberei megállapították, hogy a víznek továbbra is gyógyhatása van.

Dobai János, elnök, Torda HK (VMSZ): „Bekerültünk ezáltal - tartományi szinten - olyan ötven helység közé, ahol valamilyen módon, az elkövetkező időszakban remélhetőleg ennek a gyógyvíznek a felhasználására is sor kerülhet. Az, hogy milyen úton és milyen módon, palackozva, fürdő kiépítésével, valami más módon, erről még nincsen semmilyen döntés.”

A tordaiak a kétezres évek óta keresik a lehetséges beruházót, határon innen és határon túl is. A vízelemzés legújabb eredményének tükrében ezt folytatják: „Mindenki dicsérettel beszélt erről a mi értékünkről, de sajnos tovább nem jutottunk. Voltak itten igaz, egy kicsit ígéretek is arra, hogy majd beruháznak, kiépítenek egy kisebb fürdőt. De minden csak ígéret maradt.”

A 86 éves Téglási István a gyógyvízforrás szomszédságában lakik. Éveken keresztül itta a „keserűvizet”. Azt tapasztalta, hogy sok betegség ellen jó, a gyomorbántalmaktól az ízületi fájdalmak kezeléséig: „Akárki bírja használni, nincs neki semmilyen utóhatása, elég jó gyógyvíz. Én használtam egy ideig, nagyon jó hatása volt a szervezetemre, de most már nem használom, mert jól vagyok most már.”

A Jordán és a Szent György néven palackozott gyógyvíz korábban eljutott az ország minden tájára, sőt Németországba, Franciaországba, Kanadába is. Jelenleg már csak a környéken élők isszák. Ők is csak forralva.

Nagy Ilona, Torda: „Nagyon sokan vittek vizet, de még mindig járnak, meg érdeklődnek a víz után. Mert nagyon jó gyógyhatása van. Kár, hogy nem aknázzák ki. Hogy a falunak lenne valami jó benne, és fiatalok dolgoznának itt. Szeretnénk mindent megtenni, úgy a falu érdekében is, mint a szomszédok, de a környék is, hogy meglátná, hogy mi van itt minálunk.”

Lassan húsz éve lesz, hogy nem palackozzák, de sokan még ma is emlékeznek a Szent György ásványvízre. A helyiek azt mondják, jó volna, ha még a teljes feledésbe merülése előtt újból elkezdenék palackozni.

Torda
keserűvíz
Dobai János

Most

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.