Ugrás a tartalomra

Hatalmas károkat okozott a vihar Szabadka környékén

2019-09-10
16:33
2019-09-11
08:07
Forrás
Pannon RTV
Fákat csavart ki, tetőket sodort le, lakóépületeket rongált meg, a temetőkben síremlékeket döntött le hétfőn az ítéletidő. Sok helyen szünetel az áramellátás.

Az illetékesek folyamatosan és nagy erőkkel dolgoztak a viharkárok elhárításán.

A hétfői ítéletidő Palicson, a víkendtelep környékén fákat döntött ki, amelyek a villanyvezetékeket is letépték, illetve villanykarók is kidőltek. Emiatt az itt élőknek még kedden délelőtt sem volt villanyáramuk, illetve vezetékes vizük. Kónya Magdolna nagyon megijedt, amikor Palicsra lecsapott a pusztító vihar: „A cserepeket levitte a háztetőkről és a melléképületekről. Emellett széttépte az elektromos vezetékeket, és még a karókat is kidöntötte. Nincs áramunk attól a perctől kezdve, ahogy megjött a vihar.”

Az illetékesek nem is tudták megmondani, mikor állhat helyre az áramszolgáltatás. A szabadkai villanyáram elosztó terepi csoportjai hétfő délután óta folyamatosan dolgoztak a károk elhárításán.

Ludas, Királyhalom egy része és más környező települések is áramszolgáltatás nélkül maradtak csaknem 24 órán keresztül. Stábunk Ludason tapasztalta a legnagyobb pusztítást. A helyi közösség udvarában hatalmas kupacokba takarították össze a letört, de már felaprított méretes faágakat. Több kerítésre, lakóházra és melléképületre fák dőltek rá. A ludasi temetőben a síremlékek nagy részét ledöntötte a viharos szél. Méretes és súlyos márványdarabok törtek ripityára.

A legnagyobb kárt a temető szomszédságában lakó Engi család háza szenvedte el. Nemcsak a tetőt, de még a falak, az épület egy részét is elsodorta a pusztító szél. Engi Irén a könnyeivel küszködve mesélte el, mi történt: „Benn voltam a szobában és csak hallottam a nagy morajlást, a szelet, nagyon esett az eső, fújt, nem is bírtunk kijönni, a balkonról mindent levitt. Annyira fújt a szél, hogy észre sem vettem, hogy beszakadt a tűzfal.”

Az utak mentén a szél jelzőtáblákat szakított ki. Hajdújárást elhagyva Horgos irányába, a régi E-5 út mentén, a Káics-sarok és a Buki-híd közötti részen ottjártunkkor éppen a házakra és az útra dőlt fákat távolították el. A villanyvezetékek itt is elszakadtak, a póznák kidőltek. A szabadkai Siniša Jefić gyümölcsösének hétvégi házára is egy kicsavart fa zuhant rá. A tulajdonos 4-5 ezer euróra becsüli a károkat.

Palicson, a tóparti sétány melletti fa játszótér is egyelőre használhatatlan. Hatalmas fákat csavart ki ott is a szél, tövestől.

Szabadka
vihar
károk
Ítéletidő

Most

07:36, Frissítve: 07:48

Szükségállapot Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre.
07:17, Frissítve: 07:28

Foci: Szerbia legyőzte Luxemburgot

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában tegnap Szerbia 3–2-re nyert Belgrádban Luxemburg ellen, míg Portugália 6-0-ra verte Litvániát.
00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.