Ugrás a tartalomra
tűzoltók tisztítják az utat
Pannon RTV

Hatalmas vihar söpört végig Szabadkán

2018-06-30
14:18
2018-06-30
20:21
Forrás
Pannon RTV
A pénteki ítéletidő több tucat fát tépett ki, tetőket rongált meg és több autó is totálkáros lett. Nem hivatalos információk szerint a viharban egy személy sérült meg könnyebben.

Kidőlt fák és letört ágak borították Szabadkát szombaton is a péntek esti vihar után. A tűzoltók már az esti égszakadás után azonnal elkezdték eltakarítani a letört és kitépett fákat. A szegedi úti aluljárót, mint általában, most is elöntötte a víz.

víz az aluljáróban

A vihar nem csak fákat tépett ki, autókat, házakat, tetőket is megrongált. Szemtanúi voltunk, hogy a munkások egy hatalmas bádogtető elemet takarítanak el, amit a Közgazdasági Kar melletti épület tetejéről tépett le a vihar.

a lesodort tető a földön

Fehérvári Csongor megmutatta a vihar által keletkezett károkat a lakásán. A Pannon RTV honlapjának főszerkesztője otthon tartózkodott, amikor a szél letépte a tömbház tetőszerkezetét. „Halottam egy nagy durranást és láttam, hogy repül a tetőnk. Rögtön szaladtam, mert tudom, hogy ilyenkor felgyülemlik fenn a víz a padláson és mentem megnézni, hogy mi történik. Sajnos egy tíz centiméteres vízréteg alakult ki, ezért az egész tetőnk átázott és most folyamatosan csöpög, folyik. Éjjel három óráig próbáltuk menteni, ami menthető.”

csöpögő plafon

A legfelső emeleten szinte az összes lakás beázott. Dulić Kata alig két hónapja vásárolta lakását, mint mondta, minden pénzét az ingatlanra költötte, amelyet még biztosítani sem volt ideje. „Most vettem a lakást, nem tudom, hogy mit csináljak, kihez forduljak. Ez van, ami történt, megtörtént. Valószínűleg áramom sem lesz, nyilván újra kell szerelni a vezetékeket. Elképesztő, hogy pont velem történik meg ez. Most vettem két hónapja a lakást.”

lavórokba csöpög a víz

Az épület tetőszerkezete teljesen megrongálódott. Gerendák törtek ketté, de még a beton szerkezet is eldeformálódott. A lerepülő bádog elemek megrongálták a szomszédos épületeket is. Jelenleg is életveszélyes a tetőszerkezet, gerendák lógnak a levegőben, egy újabb nagyobb vihar letéphetné a megmaradt tetőszerkezetet.

A lakosok azonnal értesítették a tűzoltóságot, akik azt mondták, hogy nem illetékesek az ügyben, a kommunális rendőrség pedig nem volt elérhető az esti órákban. A tömbház épületmenedzsere szerint első lépésként a kárfelmérést kell elvégezni, hogy mielőbb helyreállítsák az tömbház tetőszerkezetét. A munkálatokat valószínűleg a lakosoknak kell majd kifizetniük, mivel az épület nincs biztosítva - mondta az épületmenedzser. Danijel Drčić, épületmenedzser: „Először is gyűlést hívunk össze a lakóközösségben, hogy lássuk, mekkora kár keletkezett összességében. A tető szinte teljesen megsemmisült, úgyhogy építészeket és szakmai cégeket kell hívnunk, akik felmérik a károkat és meg tudják mondani, hogy milyen rendkívüli megoldást alkalmazhatunk.”

fa dőlt az autóra

A vihar több nagyobb fát kitépett. Szabadkán több autót totálkárosra törtek a kidőlt fák. A Majsai úton egy több tízméteres fenyőfa dőlt rá egy lakóházra. Cvitko Etela: „Nagyon esett az eső és fújt a szél. Én az ablakon néztem ki és akkor hallottam, hogy kidőlt a fenyőfa. Látják, borzasztó. Semmi más nem volt, csak egy nagy rengés.”

kidőlt fa torlaszolja a bejáratot

Szabadka-szerte több tucat fát csavart ki a vihar. Az egyik lakóház előtt a kidőlt fa a bejáratot is eltorlaszolta, de van olyan ház is ahol a kerítést is kidöntötték a fák.

Szabadka
vihar

Most

07:25

Búvárfilmek Palicson

A belgrádi búvárfilmek fesztiváljának alkotásait mutatták be a közönségnek tegnap este a palicsi Abbázia Moziban.

Népszerű