Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A határon a helyzet változatlan

2022.07.01
15:57
2022.07.01
22:00
Forrás
Pannon RTV
Megindult az első nagy turistahullám, egyre nagyobb a torlódás a magyar-szerb határátkelőkön, Szerbia irányába.

A vendégmunkások megindultak hazafelé, de sokan Bulgáriába, Montenegróba, Albániába, Törökországba és Görögországba tartanak nyaralni. Ma reggel mintegy két órát várakoztak a Magyarországról kilépő oldalon a Röszke-Horgos autópálya-határátkelőhelyen, a nap folyamán pedig tovább nőtt a torlódás.

A Királyhalom-Ásotthalom átkelőnél pénteken már a reggeli órákban két órát várakoztak az autósok Szerbia irányába, és a nap folyamán sem változott a helyzet.

Mostantól, tehát a július elseje és augusztus 31-e közötti időszakban hosszabbított nyitvatartással üzemel a Királyhalom-Ásotthalom kishatárforgalmi határátkelőhely, de csak a hétvégi napokon, azaz pénteken, szombaton és vasárnaponként, reggel 7-től este tíz óráig. Emlékeztetjük az átutazókat, hogy a Bajmok-Bácsalmás határátkelőhely ugyanakkor szeptember 11-ig, szintén hosszabbított nyitvatartással üzemel, szintén hétvégenként, pénteken, szombaton és vasárnap, reggel 7-tőj éjfélig, azaz 24 óráig.

A Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen az illetékesek szerint készen állnak az idegenforgalmi idényre. Megfelelő számú határrendőr és vámtiszt teljesít szolgálatot, és amennyiben szükséges, további sávokat nyitnak, hogy az utasok a lehető legkevesebbet várakozzanak. A Szerbiából kilépő oldalon nem alakult ki hosszabb várakozás, a buszok is folyamatosan haladtak, egyedül a teherautók vesztegeltek hosszú sorban, több órányit.

Magyarország irányából viszont folyamatosan érkeztek a járművek. Bolgár vendégmunkások egy csoportja Hollandiából tartott hazafelé, azt mondták, sokat vártak a Magyarországról való kilépésre:
„- 2 óra 35 percet.
- Lassan halad a sor?
- Nem tudom, miért nem dolgoznak.
- Tömeg van?
- Nem olyan nagy.
- Torlódnak a járművek?
- Nem, egyszerűen lassan dolgoznak.
- Nehéz itt a forróságban, a napon?
- Igen, 45 fok van benn.”

Egy csehországi család a montenegrói hegyekbe tartott, Žabljakra. Két órát vártak, amíg kiléptek Magyarországról:
„- Sok az utas, sok a jármű. Nagy forgalmi dugó van. Nagyjából két kilométeres sorban várakoznak az autósok.
- Nagy a forróság?
- Meleg van, de ez ilyenkor nyáron ez teljesen normális, én ezt gondolom.”

Két belgrádi srác Magyarországon kirándult, úgy tűnik rossz napra időzítették a hazatérésüket:
„- Mi körülbelül öt órát várakoztunk. Igen, öt órát.
- Hány kiléptető kapu üzemel?
- Azt hiszem, négy vagy öt. Kettő az EU-s állampolgároknak.
- És kettő a többieknek. Hogy bírjátok a forróságot?
- Nézd, testvér, próbálok minél jobban nekivetkőzni.
- Jó a színed.
- Látod, ez van.”

Az elkövetkező néhány héten a szerb-magyar határszakaszon Magyarország felől Szerbia irányába kell folyamatos torlódásokra számítani, majd július végétől mindkét irányban, aztán augusztus végétől egészen szeptember végéig, a szabadságok elmúltával pedig a Szerbiából kilépő oldalon Magyarország felé várhatók hosszú sorok.

határ
határátjáró
határátkelés
határátkelő
határátkelőhely
határátkelőhelyek
határátkelők
határátlépés
Horgos-Röszke

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.