Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Hatodszor is Malomfesztivál Oromon

2019-07-10
13:03
2019-07-10
17:59
Forrás
Pannon RTV
Augusztus 15-e és 17-e között rendezik meg idén az oromi Malomfesztivált. A hatodik alkalommal életre hívott rendezvényt a megszokott módon építő- és alkotótáborok előzik meg.

Az oromi Malomfesztivál mindig is egy kicsit több volt mint egy egyszerű többnapos hacacáré a vajdasági puszta közepén.

A zenei élmények mellett különböző stílusok és alkotói elképzelések olvasztótégelye jön létre, amelynek központi elemei a fesztivált megelőző alkotótáborok. Sőt, a rendezvény az előző évekhez hasonlóan család- és bababarát. Már a legkisebbek és szüleik számára is lesznek programok.

Szerda Zsófia, az alkotótáborok koordinátora, Malomfesztivál: „Lesznek esti programok is a táborok ideje alatt, picit megpróbáljuk bevonni a falut is. Az egyik programunk ugyanis bent lesz a művelődési házban. Ott nézhetik majd meg az emberek Hajdú Szabolcs és a Látókép Ensemble Kálmán-nap című előadását, ott lesz a Tanyaszínház egyik este, a Mázlistákat visszahívtuk, lesznek koncertjeink, Pettendi Szabó Péter is érkezik hozzánk, aki egy fotós témájú előadást fog tartani.”

A fesztiválra idén is több zenei ínyencséggel készültek. Idén előtérbe kerülnek a különböző kísérletező zenekarok is, akik három kontinensről érkeznek. A nagyszínpadon fellép Szalonna és a bandája és a Meszecsinka Budapestről, az Angata Izraelből, de ott lesz még Bongor, Lóci játszik és az elektronikus dalokat szaxofonokon játszó olaszországi Techno Vikings.

Horváth Tamás, zenei programkoordinátor, Malomfesztivál: „Az előző évekhez képest igyekeztünk idén kikerülni a headlinereket és a nagy sztárokat, úgymond a földhöz közelebb elhelyezkedő fellépőkkel, előadókkal igyekszünk együttműködni a jövőben. Ebből kifolyólag számos olyan kísérletező formációt láthat a nagyérdemű, amely annyira nem volt eddig jellemző Vajdaságra, vagy a Malomfesztiválra, bár a Malomfesztiválon mindig is megjelentek a különböző kísérletező formációk.”

A fesztivál legnagyobb segítői továbbra is az önkéntesek, akik tíz napon át építik a helyszínt és dolgoznak a fesztivál ideje alatt is.

Vígi László, elnök, Wemsical Ifjúsági és Kulturális Egyesület: „Az eddigi évek jól működő képleteit, sémáit, tapasztalatait úgy szeretnénk tovább vinni, hogy az egy látható fejlődést mutasson és lassan, de biztosan fejlődjön a fesztivál.”

A jegyárak nem változnak tavalyhoz képest. A családi jegy 1200 dinár, ugyanennyi a napijegy, viszont lesz esti jegy is, ami 800 dinárba kerül és este 8 órától léphetünk vele a fesztivál területére. A hetijegyet elővételben 2000 dinárért, helyszínen pedig 3000 dinárért tudjuk megvásárolni. Az oromi lakosoknak viszont csak 1500 dinárt kell fizetni egy bérletért. A Malomfesztivál az idei évtől a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság nemzeti jelentőségű vajdasági magyar rendezvénye.

Malomfesztivál
Orom
Horváth Tamás
Szerda Zsófia

Most

09:05, Frissítve: 10:16

Falunapot ünnepeltek Magyarcsernyén

Horgász- és főzőversennyel, művelődési műsorral, koncertekkel ünnepelték több napon át a falunapot Magyarcsernyén. A házigazdák gazdag programmal várták a helyieket és a vendégeket.

Népszerű