Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Hazataláló – a nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek tábora

2021.07.16
12:57
2021.07.16
17:30
Forrás
Pannon RTV
A tavalyi kihagyás után a nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek újból megszervezték a Hazataláló Tábort. A járványhelyzet miatt külön tábort szerveztek az általános iskolások, illetve a középiskolások és egyetemisták részére.

Az idén nem voltak anyaországi részvevők.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az ötnapos „nagy” Hazataláló Tábornak 71 15-25 év közötti, vajdasági részvevője van. Tegnap ellátogattak a töröktopolyai templomba, a kisoroszi Torontál Szórványközpontban pedig kézműves foglalkozásokon vettek részt. Ennek egyik témája a torontáli szőnyeg volt. Parasztolimpiát is szerveztek. A tábor megálmodója Koncz M. Julianna nővér, a Szathmáry Karolina leánykollégium vezetője: „Három fő célja van. Az egyik a magyar identitás erősítése, a másik a keresztény identitás erősítése, a harmadik pedig a közösségalkotás. Ami egyre nagyobb kihívás a mai fiatalok körében, mert nagyon nehezen megmozdíthatók. Annyira belemennek már a virtuális világba, hogy a reális világban egyre kevésbé vállalkoznak ilyen programokra. Tehát nekünk már az is nagyon szép, vagy nagyon örülünk neki, hogy egyáltalán a hatvan fő fölött még bőven voltak.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A tábor résztvevőinek a Szathmáry Karolina leánykollégium biztosít szállást. Innen indulva járják be a délvidék legszebb helyeit, megismerve a történelmi, keresztény Magyarország értékeit.

Csillag Anita, Mohol: „A Torontál Szórványközpont is nagyon tetszik, és nagyon jó, hogy megmaradnak ezek a kis falvak és tovább fejlesztik őket. Mert sokan nem tudják, hogy ezek hogyan működnek. Fontos az ilyen hagyományokat megőrizni.

Móricz Tina, Ürményháza: „Jó volt például a nagybecskereki városnézés, hogy úgy is megtekinthettem a várost, ahogy eddig nem láttam. Olyan épületekről tudhattam meg új információkat, amik mellett nap mint nap elmegyek, de most így betekinthettem, hogy mi is lapul az épületekben és azok mögött.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az idei Hazataláló Tábornak kifejezetten vajdasági jellege van. A sok közös program révén közelebb kerülnek egymáshoz a fiatalok.

Sági Eléna, Torda: „Tagja vagyok ennek a közösségnek a barátok által. Mert sok barátom, barátnőm kollégista, és ők mondták, hogy mennyire jó ez a tábor, hogy ők szervezik, hogy nem kell idegeskedjek azon, hogy magam leszek, mert biztos, hogy jó baráti társaságra fogok találni itt.”

A Torontál Szórványközpont a nyolcszáz lelket számláló kisoroszi magyar közösség kulturális életének központja.

Talpai Sándor, a  Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központ elnöke: „Már nem csak a kisorosziak használják ezt a szórványközpontot, hanem a környező települések. Valamint már szélesebb körben, Észak- és Közép-Bánát szervezetei, akik éppen ma is itt részt vesznek egynapos kiránduláson.”

A tábor részvevői pénteken közép-szerbiai kiránduláson vettek részt, vasárnap pedig közös szentmisén búcsúznak egymástól.

Hazataláló
tábor
Boldogasszony Iskolanővérek
Kisorosz
Nagybecskerek

Most

22:42

Finisben Németországban a választási kampány

Utolsó hetéhez érkezett a német választási kampány, amelynek nagy kérdése, hogy ki lesz Angela Merkel utódja, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyen pártok fogják alkotni a következő kormánykoalíciót Berlinben.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.