Ugrás a tartalomra
Régész
Pannon RTV/Lukács Attila

Hétezer éves régészeti leletekre bukkantak a nagybecskereki városháza udvarában

2019-10-02
15:33
2019-10-02
20:59
Forrás
Pannon RTV
A hővezetéken végzett munkálatok alkalmával értékes régészeti tárgyakra bukkantak a nagybecskereki városháza kertjében.

A szakemberek számára elsősorban a neolitból származó tárgyak tűnnek értékesnek.

Leletek

Mondhatni véletlen folytán - a nagybecskereki városháza kertjében folyó munkálatok alkalmával - neolitból származó, időszámításunk előtti hétezer éves tárgyakra is bukkantak, melyek a starčovai és vinčai kultúra elemeit viselik. Nem régészeti eljárás folyamán, hanem a munkagépek által kerültek a felszínre. „A Műemlékvédelmi Intézet a munkálatokat végző beruházó bejelentése nyomán végezhet régészeti kutatásokat. Így mi sajnos csak követjük a munkálatokat és a kiásott rétegekben keressük a régészeti tárgyakat. A beruházó a jövőben köteles bennünket értesíteni a tervezett munkálatokról. Biztos vagyok, hogy ha ezen a helyen újból lesznek földmunkálatok, akkor arról értesítik az intézetet, és már előre örülünk az újabb régészeti tárgyaknak” - részletezte az ásatások lehetőségeit Dejan Žigić régész.

Régészek

A nagybecskereki városháza, az egykori megyeháza, a város legrégebbi része, amely a történelem előtti idők óta, folyamatosan lakott terület volt. Itt volt az egykori becskereki vár is. Nem véletlen, hogy itt minden földmunka alkalmával valami előkerül. „Az eddigi legjelentősebb talált tárgy mindenképpen a neolitból származó dombormű, amely valószínűleg egy nagyobb edénynek a része volt, és a kép nyilván a termékenység istennőjét jelképezi. Találtunk középkori épületanyagot is, ugyancsak a középkorból származó pénzérmét. Emellett elég sok fémtárgyra leltünk, főként szögekre, keresztekre” - mesélte Dejan Vorgić, a Nagybecskereki Népmúzeum művészettörténésze.

Leletek

A tárgyakat a múzeumban megtisztítják, feldolgozzák és rendszerezik. Tekintettel arra, hogy jövőre lesz a nagybecskereki megyeháza újjáépítésének a két évszázada, a jubileum megünneplésének apropóján ki lehetne állítani a most megtalált tárgyakat is.

régészet
lelet
Nagybecskerek
Városháza

Most

Népszerű