Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

A hideg idő miatt víz helyett parfümmel locsolkodtak Királyhalmon

2022.04.18
16:47
2022.04.18
17:39
Forrás
Pannon RTV
Lovaskocsival és zenészek kíséretében érkeztek a fiúk locsolkodni a királyhalmi kultúrotthon elé, ahol a népviseletben lévő lányok már izgatottan várták őket.

Királyhalmon sem hagyták elhervadni a lányokat a locsolkodó fiúk. A magyar népszokás szerint ilyenkor a legények vízzel locsolkodtak, de most a hideg idő miatt ezt parfümmel tették meg.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Elődeink hite szerint a locsolkodás a termékenység varázserejével bír. A hagyományok szerint azért is szükséges a locsolkodás, hogy a lányok és a nők egész évben frissek és üdék legyenek.

Bíró Dávid: „A mai napot azért vártam, mert nagyon szeretek locsolkodni. Minden évben elszoktunk menni a néptáncosokkal locsolkodni. A fiúkkal jókat beszélgetünk, a lányokat meglocsoljuk. Ha melegebb idő van vödörrel, vízzel, ha hidegebb akkor kölnivel.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Balla Dávid minden évben várja ezt a napot, stábunknak is elmondta azt a verset, amivel idén készült a lányoknak. „Akácfák közt jártam, kis virágot láttam. Te vagy az a virágszál, jön a szóda vigyázzál.”

A locsolkodás után a lányok ajándékokkal kedveskedtek a fiúknak, valamint süteményekkel és üdítővel is megkínálták őket. Fodor Noémi: „Anyuval sütöttünk sütiket. Meg narancsot és cukorkákat adok a fiúknak.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Szükség van hagyományaink ápolására, mert később ez segíthetnek nekünk helytállni az életben - mondta az esemény szervezője, Danyi Somogyi Heléna. „Azért tartjuk fontosnak, hogy a fiataljaink megismerkedjenek ezekkel a hagyományokkal, hogy biztos gyökeret és alapokat adjunk számukra ezekkel a hagyományokkal, hogy aztán helyt tudjanak állni a világban.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Végül egy kis táncra is maradt idő, majd a fiúk a zenekarral együtt ismét lovaskocsira szálltak és útra keltek, hogy a faluban lévő többi lányt is meglocsolják.

Királyhalom
locsolkodás
Danyi Somogyi Heléna

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű