Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Híradó Plusz: 58. gučai dragačevói fúvós fesztivál

2018-08-10
11:44
2018-08-10
16:37
Forrás
Pannon RTV
Csütörtökön kezdődött az 58. gučai dragačevói fúvós fesztivál. Dušan Ivanovićtyal, a Dragičevói Ökológiai Egyesület elnökével Toma Viktória a Pannon RTV riportere beszélgetett a helyszínen.

„ Jó estét, köszöntöm önöket az 58. gučai dragačevói fúvós fesztiválon, ma kezdődött hivatalosan immár hagyományos fúvós fesztiválunk, amely először 58 évvel ezelőtt kezdődött itt a helyi templomudvarban egy hársfa árnyékában, amely ma már a szerb állam védelme alatt áll. A fesztiválnak azóta mintegy 15 millió látogatója volt. A gučai fesztivál Szerbia, Európa és az egész világ legnagyobb népi fúvós fesztiválja, a hagyományos népzene őrzőinek gyülekezőhelye. 1961-ben kezdődött, és az első gučai fúvóstalálkozón mindössze négy zenekar vett részt. Ma már zenekarok százai szállnak versenybe, a gučai fesztivál elődöntőiben négy szerbiai körzetben, a dél-, kelet- és nyugat-szerbiai illetve vajdasági selejtezőkön. Gučára csak a legjobb rezesbandák jutnak el, és itt gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában versenyeznek. A fúvósok mellett a gučai fesztivál a hagyományos ételek és kézműves termékek kavalkádját kínálja, és nemcsak a helyi hagyományokat élteti, hiszen a gučai fesztivál régen kinőtte már a helyi jellegét. El kell még mondanunk azt is, hogy a szerb hagyományok mellett több kötődésünk van a magyar nemzethez is. Múlt évben itt forgatott a magyar állami televízió, több helyszínen is a környéken, ott, ahol az úgynevezett magyar temetők vannak. Ezeken a helyeken magyar katonákat temettek el az első világháború idején és azt megelőzően. Ezenkívül rengeteg magyarországi vendégünk volt már, közülük is fontos megemlíteni egy magyar motorost, aki sok éven át rendszeresen eljött, azóta már elhunyt sajnos, de a családja továbbra is minden évben ellátogat hozzánk, az egyetlen vajdasági magyar napilap, a Magyar Szó pedig sok éven keresztül volt a gučai fesztivál egyik médiatámogatója.”

Híradó Plusz
Guča

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.