Ugrás a tartalomra
Pixabay/Alexas_Fotos

Hogyan segíthetünk az állatoknak átvészelni a telet?

2020.11.30
12:09
2020.11.30
12:18
Forrás
elobolygonk.hu
A téli hónapokra számos állatnak nyújthat menedéket vagy életmentő táplálékot a kertünk, ha idejében megteremtjük a feltételeket.

A www.elobolygonk.hu cikke szerint hagyjunk meg egy kisebb, magas fűvel borított területet. Ez nemcsak télre jó tanács: az év többi szakában is biztosított, természetes és hosszabb időre bolygatatlan búvóhely tökéletes hely a sünöknek, hasznos rovaroknak. A területnek nem kell nagynak lennie, már egy-két négyzetméter elegendő. 

Pannon RTV

Készítsünk téli lakhelyet kerti hulladékból. A metszési munkálatokból és a lombhullásból származó növénymaradványokból ideális búvóhely készülhet az állatoknak: a halomba rakott ágak, levelek, kisebb farönkök nyújtotta menedéket a sündisznó, sőt számos béka- és gyíkfaj is felkeresheti majd. A rovarevő madarak számára pedig terülj-terülj asztalkámként funkcionálhatnak. 

A nem menedékhelynek szánt, de régóta nem mozgatott, halomba rakott növényi maradványokat ne gyújtsuk meg, és a felaprításának, átmozgatásának se essünk neki úgy, hogy előtte óvatosan ne ellenőriztük volna a kupacot. 

Pixabay

Csökkentsük a bolygatással járó kerti munkákat. Az ágyások meghagyásával a növényi maradványokban telelő hasznos rovarok, például katicabogarak számára biztosítunk búvóhelyet, a föld felásásának mellőzésével a nyugovóra térő békák és poszméhek lélegezhetnek fel. 

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Ne feledkezzünk meg a madáretető és -itató feltöltéséről sem. Építsünk süngarázst. Sündisznók számára külön bejáratú szálláshelyet is alkothatunk. A sok helyen süngarázsnak nevezett építménybe akár több állat is befészkelheti magát.

állat
madár
kert
sün
gally
madáretető

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.