Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Hogyan valósítható meg a Palicsi és a Ludasi-tó fenntartható kezelése?

2018-05-31
14:46
2018-05-31
17:02
Forrás
Pannon RTV
A Palicsi és a Ludasi-tó vizes élőhelyeit kutatják magyarországi és szerbiai szakemberek, a céljuk a fenntartható kezelés.

A projekt kezdete óta már több dolgot is előkészítettek a további kutatásokhoz és fejlesztésekhez. Terepbejárások történtek, kiválasztották azokat a csatornaszakaszokat, amelyeket a későbbiekben megvizsgálnak. Továbbá kialakítottak egy növényi fajlistát, és a kutatók egy része már elvégezte az első terepi felméréseket. Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Nem csak a tavak, mint vizes élőhelyek jönnek itt számításba, hanem több mint húsz csatornaszakasznak egy-egy részét vizsgáljuk meg. Itt vannak faunisztikai és florisztikai vizsgálatok is. A faunisztikán belül a pókokat, poloskákat, madarakat, illetve  a nappali lepkéket vizsgálják majd bevont kutatók. A növényvilág vizsgálatában pedig egy teljes körű elemzés lesz.”

A projekt keretében felújításra kerülő üvegházban fogják szaporítani a védett növényeket is. Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: „A cég életében vannak olyan területek, mint például az üvegház, amiben már nagyon-nagyon régóta nem történt beruházás. Ahhoz, hogy minőségi termékeket tudjunk ott is előállítani, idénynövényeket, illetve azokat a növényeket, amik hiányt szenvednek a területen, ahol a kutatások is folynak, szaporítani kell.”

A költségvetésről Mirjana Horvát, a projekt menedzsere beszélt. Mirjana Horvat, a projekt menedzsere:  „Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza. Az összköltségből az Európai Unió 380.961,32 eurót áll. Fontos elmondani, hogy a projekt 2017. október 1-én kezdődött el, és 2019. szeptember 30-án fejeződik be, tehát két évünk van erre az európai uniós projektre.”

A projekt vezető partnere a szabadkai Építőmérnöki Kar, továbbá partner még a bajai Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Palics-Ludas Közvállalat és a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület. A projekt összértéke több mint 445 ezer euró.

Palics
Ludas

Most

Népszerű

vízben rekedt autó

Hatalmas felhőszakadás árasztotta el Szabadkát

Sok gondot okozott a heves eső Szabadkán csütörtök délután. Több út is járhatatlanná vált, mivel a csatornahálózat nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot.

Eltűnt egy majom a Palicsi Állatkertből

Az állatnak még tegnap veszett nyoma, azóta pedig már a rendőrség is keresi. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a majom elszökött-e, vagy pedig valaki ellopta.
vihar

Ítéletidőre figyelmeztetnek Szerbiában

A Szerbia Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint az elkövetkező három napban az ítéletidő az ország egész területére kiterjedhet, de a legkritikusabb helyzet Nyugat-Szerbiában várható.