Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Hogyan valósítható meg a Palicsi és a Ludasi-tó fenntartható kezelése?

2018-05-31
14:46
2018-05-31
17:02
Forrás
Pannon RTV
A Palicsi és a Ludasi-tó vizes élőhelyeit kutatják magyarországi és szerbiai szakemberek, a céljuk a fenntartható kezelés.

A projekt kezdete óta már több dolgot is előkészítettek a további kutatásokhoz és fejlesztésekhez. Terepbejárások történtek, kiválasztották azokat a csatornaszakaszokat, amelyeket a későbbiekben megvizsgálnak. Továbbá kialakítottak egy növényi fajlistát, és a kutatók egy része már elvégezte az első terepi felméréseket. Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Nem csak a tavak, mint vizes élőhelyek jönnek itt számításba, hanem több mint húsz csatornaszakasznak egy-egy részét vizsgáljuk meg. Itt vannak faunisztikai és florisztikai vizsgálatok is. A faunisztikán belül a pókokat, poloskákat, madarakat, illetve  a nappali lepkéket vizsgálják majd bevont kutatók. A növényvilág vizsgálatában pedig egy teljes körű elemzés lesz.”

A projekt keretében felújításra kerülő üvegházban fogják szaporítani a védett növényeket is. Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: „A cég életében vannak olyan területek, mint például az üvegház, amiben már nagyon-nagyon régóta nem történt beruházás. Ahhoz, hogy minőségi termékeket tudjunk ott is előállítani, idénynövényeket, illetve azokat a növényeket, amik hiányt szenvednek a területen, ahol a kutatások is folynak, szaporítani kell.”

A költségvetésről Mirjana Horvát, a projekt menedzsere beszélt. Mirjana Horvat, a projekt menedzsere:  „Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza. Az összköltségből az Európai Unió 380.961,32 eurót áll. Fontos elmondani, hogy a projekt 2017. október 1-én kezdődött el, és 2019. szeptember 30-án fejeződik be, tehát két évünk van erre az európai uniós projektre.”

A projekt vezető partnere a szabadkai Építőmérnöki Kar, továbbá partner még a bajai Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Palics-Ludas Közvállalat és a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület. A projekt összértéke több mint 445 ezer euró.

Palics
Ludas

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:12, Frissítve: 10:20

Ünnepelt a szerbiai horvát nemzeti közösség

Josip Jelačić horvát bán születésnapjának 217. évfordulójáról emlékezett meg Újvidéken a szerbiai horvát nemzeti közösség. A központi ünnepségen Igor Mirović tartományi kormányelnök is részt vett.
07:34, Frissítve: 07:50

Újraindult a magyar nyelvű oktatás Feketetón

Az MNT közösségünk életében címmel tartottak lakossági találkozót Feketetón a Magyar Összefogás lista jelöltjei. A Jovan Popović Általános Iskola feketetói kihelyezett tagozatáról is szó volt.

Népszerű

Motoros baleset a Majsai úton

Baleset történt szerda este Szabadkán a Majsai úton. A szemtanúk elmondása szerint egy motoros közlekedett Makkhetes irányába, amikor a kanyarban lévő kis utcából egy autó kihajtott elé.

Megnyitottak Szerbia-szerte a Lidl áruházak

A cégóriás olyan termékeket dobott piacra, amelyek eddig Szerbiában nem voltak jelen. A német lánc szerbiai megjelenését már hónapok óta nagy várakozás előzte meg.