Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hogyan védekezzünk a kánikula ellen?

2020-07-10
12:29
2020-07-10
18:00
Forrás
Pannon RTV
Az idei év legmelegebb napja előtt állunk. Ma bőven 30 fok felett lesz a hőmérséklet. Holnap is folytatódik a kánikula, szombat este azonban markáns hidegfront érkezik, záporokkal, zivatarokkal.

Már a délelőtti órákban 30 fok feletti értékeket lehetett mérni Vajdaság több településén, így Zentán is. A legtöbben igyekeztek árnyékba húzódni és így elviselni a kánikulát. Mások a megfelelő folyadékbevitelre esküsznek.

Fügedi Vince: „Reggel teázok, télen és nyáron is, és citrommal. Így könnyebben kibírom, hogy ne fogyasszak üdítőt és hasonlókat. Egyszerű vizet, és akkor kibírom. Bírom a meleget, szeretem is, jobban, mint a hideget.”

Sokan a légkondicionáló berendezések mellett teszik le szavazatukat, köztük Gyertyás Mónika is: „Bent a lakásban van légkondicionáló berendezés. Természetesen a gyerek miatt nem használjuk sűrűn, illetve alacsony hőfokon, de mégis valamennyire lehűti a lakást.”

A klímaberendezések után pedig megnőtt a kereslet - tudtuk meg az egyik szaküzletben Tóth Attila elárusítótól: „Tíz klíma biztosan, ha nincs is szezon, egy hónapban biztosan elmegy. 15-20 is. Ha szezon van, akkor napi szinten három, négy, öt, hat, de akár hét is elmegy. Az egész attól függ, hogy éppen milyen napról van szó. Az inverteres klímák, tehát amelyek hűtenek és fűtenek is, emellett kevesebb áramot is fogyasztanak, azok egész évben mennek.”

Amellett, hogy a lakásunkat megpróbáljuk kellemessé tenni a nagy forróságban, fokozottan oda kell figyelnünk a saját egészségünkre is. A folyadékbevitel mellett elengedhetetlen a só és az ásványi anyagok pótlása is – tanácsolja Dr. Klimó Lukács Kornélia általános orvos: „A víz mellett fontos a natúr gyümölcslevek, valamint gyümölcsteák, joghurtok, levesek fogyasztása. Étkezzünk rendszeresen, kisebb mennyiségeket, kalóriaszegény, könnyebben emészthető ételeket. Igyekezzünk a dolgainkat a reggeli, valamint a késő délutáni órákban intézni, tehát törekedjünk arra, hogy 10 és három óra között ne tartózkodjunk a tűző napon.”

Az orvos hozzátette, hogy ezekben a napokban öltözzünk lengébben, napi többször vegyünk frissítő zuhanyt, a strandon pedig fokozottan ügyeljünk arra, hogy magas faktorszámú krémmel óvjuk a bőrünket, emellett ajánlott a kalap használata is.

A holnapi nap folyamán még magasabb hőmérsékletre kell számítanunk. Azonban, a délután folyamán, megérkezik a hidegfront. Viharos szélre, záporokra, zivatarokra lehet számítani. Vasárnap újra lehűl a hőmérséklet. A legmagasabb csúcsérték 25 fok körül fog alakulni.

forróság
kánikula
meleg
nyár
légkondicionáló
víz
védekezés
Klimó Lukács Kornélia

Most

12:33, Frissítve: 12:50

Kikaptak a magyarkanizsai lányok Szabadkán

Nem épp jól sikerült a bemutatkozása az újonc magyarkanizsai TSC Női Labdarúgó Klubnak a szerb Szuperligában. Vajda Fangyó lányai 7:0 arányú vereséget szenvedtek a címvédő Spartacus otthonában.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.