Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hol és milyen feltételekkel nyaralhatunk

2021.06.10
20:50
2021.06.11
06:54
Forrás
Pannon RTV
A Közügyekben Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója beszélt azon országok beutazási szabályairól, ahova a szerbiai polgárok leggyakrabban utaznak nyaralni. Az interjúban a szakember a várható enyhítésekre is kitért.

Most már nagyon közel vannak a nyári szabadságok, ilyenkor már a tenger mellé vágyunk mindannyian, pláne úgy, hogy tavaly a koronavírus miatt a hétről hétre változó szabályok gátat szabtak az utazásnak. Idén, már jobb a helyzet. Egyes országokba korlátozás nélkül utazhatunk – ilyen például Albánia, máshol pedig kérik az oltásról szóló bizonylatot. Hogy merre miként és milyen szabályok mentén utazhatunk kiderül a következő percekből. Persze, ha ezek a szabályok holnapra változnak, ne minket hibáztassanak. Érdemes utánanézni egy-egy úticélnak mielőtt elindulunk.

A nyaralási lehetőségekről és a beutazási szabályokról Pethő Attila kollégánk Aleksandar Seničićtyel, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatójával beszélgetett.

Pixabay

Kezdjük Görögországgal, mivel ez a legnépszerűbb nyaralóhely a szerbiai turisták között. Milyenek az utazási feltételek? A felnőttek és a gyerekek milyen feltételekkel utazhatnak most Görögországba?

- Volt néhány bejelentett dolog ami, sajnos nem valósult meg június 7-én, amióta az új szabályok érvényben vannak. Ezek a szabályok június 14-ig lesznek érvényben és akkor újra változni fognak. Tehát a görög állam 7 naponta változtat a szabályokon. A jelen pillanatban azok, akik be vannak oltva bármelyik vakcinával és az újraoltás óta eltelt 14 nap, problémamentesen beléphetnek Görögországba. A zöld igazolással és az oltáskor kapott korábbi igazolással is beléphetnek. A felnőttek esetében ennek az alternatívája kizárólag csak a negatív PCR-teszt. Én korábban bejelentettem, hogy antigén teszttel is lehet majd beutazni, de sajnos még mindig nem kaptunk megerősítést a görögöktől, hogy ezt engedélyezni fogják. Azok, akik átestek a fertőzésen szintén beléphetnek az országba. Nekik fel kell mutatniuk a pozitív PCR-tesztet, vagy a pozitív antigén tesztet azzal, hogy legalább két hónapnak el kell múlnia a fertőzés kimutatásától, illetve nem lehet 9 hónapnál öregebb a teszt. A gyerekekre vonatkozó szabályok jelentik számunkra a legnagyobb problémát. A jelen pillanatban a gyerekek 6 éves korig utazhatnak covidra vonatkozó dokumentáció nélkül a szüleikkel. Reméljük, hogy a következő napokban, nagyon gyorsan változtatni fognak ezen és a korhatárt felemelik 12 évre. Tehát ezek a jelenlegi beutazási feltételek, ami Görögországot illeti. Fontos megjegyezni, hogy Görögország esetében ki kell tölteni a PLF-nyomtatványt is. Ezt a Görög Nemzeti Turisztikai Szervezet hivatalos weboldalán, a www.travel.gov.gr weboldalon lehet kitölteni. Ez teljesen ingyenes. Azt is fontos tudniuk az embereknek, hogy ha többen egy járművel, konkrétan egy autóval utaznak, elég egyetlen egy nyomtatványt kitölteniük. A QR-kódot, amivel beutazhatnak Görögországba az utazás napján kapják meg, tehát azon a dátumon, amit a nyomtatványban egy bizonyos határátkelőnél való beutazás dátumaként tüntettek fel. Nem kell, hogy megzavarja az utazókat az, hogy nem korábban kapják meg. A rendszer úgy működik, hogy a nyomtatványt a határátlépés dátumán éjféltől kezdve küldik. Tehát a QR-kódot azon a napon az első néhány órában kapják meg.

Pannon RTV

Tehát Görögországra ezek a szabályok vonatkoznak. Montenegró, Albánia, Horvátország és Törökország esetében a jelen pillanatban mik a szabályok?

- Vegyük sorba őket. A környezetünkben négy ország van, ahová belépéskor semmilyen covidra vonatkozó dokumentumra nincs szükség. Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Albánia. Ez a négy ország semmilyen plusz dokumentumot nem kér a standard dokumentumokon, a személyi igazolványon és az útlevélen kívül. Törökország nagyon gyorsan reagált minden megjegyzésünkre a beutazási szabályokat illetően. Nagyon gyorsan eldöntötték, hogy elfogadnak minden Szerbiában használt vakcinát. Persze itt is érvényben van, hogy az újraoltás után el kell múlnia 14 napnak a beutazás előtt. A közelmúltban engedélyezték a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel való beutazást is, de ehhez hozzáadták az antigén tesztet is, ami nem lehet régebbi 48 óránál. Tehát azt is elfogadják. Továbbá a fertőzésen átesettek is beléphetnek az országba ugyanazokkal a dokumentumokkal, amikkel Görögországba is, pozitív PCR-teszt, vagy pozitív antigén teszt. Az időre vonatkozó szabályozáson ugyanakkor ők rövidítettek, azaz a fertőzés kimutatása óta legalább 2 hónapnak el kell telnie és 6 hónapnál nem lehet régebbi a teszt. 18 éves korig bármilyen covidra vonatkozó dokumentáció nélkül lehet beutazni a szülőkkel Törökországba. Ne legyen félreértés, egyedül így nem utazhatnak. Ha szülő nélkül utaznak, felnőtt utasként kezelik őket és szükségesek a korábban említett dokumentumok.

Pannon RTV

A zöld igazolás esetében van még egy dolog, amire a fertőzésen átesett utazóknak oda kell figyelniük. Egy bizonyos idő után nem olvashatóak le az adatok. Példaként, ha valaki februárban esett át a fertőzésen, augusztusban vagy szeptemberben ezt már nem mutatja ki az igazolás.

- A legtöbb ország, amelyeket említettünk is, Horvátország, Bulgária és Törökország is azt a szabályozást fogadják el, hogy a fertőzés kimutatása után nem múlhat el több, mint 6 hónap. Ez nekünk nem lesz probléma, ennek megfelelően lesznek frissítve az adatok. Görögország esetében ugyanakkor a fertőzés kimutatását követő 9 hónapon belül lehet beutazni. Az e-uprava rendszere sajnos úgy működik, hogy 6 hónap után törli az erre vonatkozó adatokat. Küldtünk egy levelet nekik, remélem kijavítják ezt. Ha elfogadják az ajánlásunkat nem kellene, hogy probléma legyen. Valóban, így az emberek azon része, akik mondjuk februárban estek át a fertőzésen, olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy miközben Görögország novemberig engedélyezi a belépést számukra, az adataikat nem lehet majd leolvasni a zöld igazolásról. Ha már említette a zöld igazolást, hogy ne legyen félreértés, az még mindig nem kötelező dokumentum. Természetesen elfogadják és ha a szükséges covidra vonatkozó dokumentumok egészségügyi közintézményekben lettek kiállítva, ezek leolvashatóak lesznek benne és a zöld igazolással ezen országokba be lehet utazni. De jelenleg még nem kötelező dokumentum. Az Európai Bizottság dönt arról, mikortól lesz kötelező. Úgy jelentették, hogy július 1-től lesz kötelező, de korábban június 1-től kötelezték volna és láthatjuk, hogy ez mostanra sem következett be. Ezekre a helyekre tehát a zöld igazolással is és a korábban kapott tesztekre vonatkozó standard papírokkal is utazni lehet. Az a fontos, hogy kétnyelvűek legyenek és legyen rajtuk QR-kód.

Nem szabad elfeledni, hogy az országok beutazási szabályai folyamatosan változhatnak, így indulás előtt ajánlott részletesen tájékozódni azokról.

nyaralás
Aleksandar Seničić

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.