Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hol tölti a májusi ünnepeket?

2018.04.29
14:12
2018.04.29
18:40
Forrás
Pannon RTV
Erdei kempingezés, palicsi tóparti kikapcsolódás, esetleg valamely Szabadka-környéki bányató? A városban élők ezeket a lehetőségeket fontolgatják a május elsejei ünnepek előtt.

Mindnek megvan a maga előnye, mondják sokan. A palicsi forgatag lenyűgöző, az erdei, tóparti kempingek pedig feltöltődést nyújtanak. Sokan választják az utóbbit. Megnéztük milyen a hangulat az a várost körülfogó erdőkben a májusi ünnepnapok előtt.  

Palicson kívül számos más hely létezik Szabadkán és környékén, ahol a május elsejei ünnepeket el lehet tölteni. Ilyen a Majdán-tó is, ahol már most elég sok a kempingező. A Vajdaság Erdői Közvállalat illetékesei azt mondták, hogy az ünnepek alatt legalább ezer emberre számítanak a Majdán-tó környékén.    

Horgászat a tóparton, napozás a víz mellett, sütögetés a fák hűvösében. Igazi feltöltődést nyújt a vízpart, ahol évről-évre összegyűlnek a majálisozók. Dragan Sudarević: „Már vagy harminc éve ide jövünk május elsejére. Focizunk egy kicsit, barátkozunk, sütögetünk, aztán, ha lemegy a nap, elindulunk haza.”

Szén, igazi rostély-sütő, behűtött sörök, hagyma, csevap és pljeskavica. A társaság szerint ez az igazi majális. Hozzátették azonban, hogy ők az otthonról hozott reggeliben is hisznek, amit a sütés előtt, a délelőtti órákban fogyasztottak el.

Néhány méterrel odébb, újabb társaságba botlani. Itt már annak ellenére, hogy délelőtt 10 óra volt, már lobogott a tűz. A fiatalabbak csiszolták a rostélyt, hogy egy szalonnával való átkenés után, rátegyék a friss húskészítményeket. Sine Stipan: „Kijöttünk egy kicsit a levegőre, mögöttünk hagyva a falusi életet. Békovai vagyok, itt vannak a család tagjai, meg a többiek. A május elseje egy olyan nap, amit mindenki ünnepel.”

A majálisozókra az elkövetkező napokban fokozottan figyelnek majd a Vajdaság Erdői Közvállalat csőszei, járják a terepet és igyekeznek felvilágosítani a pihenőket a helyes tűzgyújtás szabályaival kapcsolatban. Kamerán kívül elmondták, ilyenkor lényegesen megnő a tűzzel kapcsolatos balesetek száma. Felhívják a figyelmet, óvjuk környezetünket, ha erdőben töltjük a majálist, ügyeljünk a tisztaságra, és nem utolsó sorban tartsuk be a helyes tűzgyújtás szabályait.

majális
Majdán-tó

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.