Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hőlégballon-fesztivál Zentán

2019.09.06
14:42
2019.09.06
17:48
Forrás
Pannon RTV
Tűzzsonglőrökkel, fáklyázással és késő estig tartó bulival kezdődött meg Zentán a 16. Nemzetközi Hőlégballon Fesztivál és verseny.

Egy háromezer köbméteres óriási sárga hőlégballonnal érkezett a szekszárdi Gemenc Hőlégballon Sportegyesület. Gellér Ferenc pilóta már negyedik éve tér vissza a Tisza-parti városba. „Nekem az első alkalommal nagyon megtetszett, az egésznek a hangulata, a környék, hogy lehet repülni normálisan, általában az időnk jó – most sajnos nem annyira, de jó – a hangulat az nagyon jó, az emberek barátságosak, kedvesek és így megfogott az egész, és amíg csak tehetem, minden évben eljövök a csapattal.”

Annak ellenére, hogy a rendezvény a barátkozásra helyezi a fő hangsúlyt, a versenyeknek világklasszis nemzetközi bírája van, aki nemsokára a Szegeden megrendezett Európa-bajnokságon is dolgozni fog. Pálity Zoltán, nemzetközi bíró, Szeged, Magyarország: „Általában itt Zentán csak 2-3 feladatot szoktunk csak alkalmazni, az egyik az úgynevezett berepülés, vagy fly-in angolul, amikor ki van rakva egy célkereszt, meghatározott, minimum egy kilométerről szállnak fel a ballonok, oda kell repülni minél közelebb a célhoz, és ledobni a szalagot. Másik verzió, amikor közösen szállunk fel, és van egy ballon, ami egy úgynevezett nyúl-ballon, ami korábban száll föl egy 5-10 perccel, és őt kell lekövetni.”

Az évek során rengeteg pilóta és hőlégballon járta meg a városnapok kísérőrendezvényeként megrendezett fesztivált. Jelen körülmények között azonban sokkal nehezebb összegyűjteni a társaságot – mondták el a szervezők. Kosiczky András, szervező, a Községi Tanács idegenforgalommal megbízott tagja, Zenta: „Sajnos az évek során oda jutottunk, hogy rengeteg esemény van, rengeteg fesztivál, és sokkal nehezebb. Tehát a ballonosok is, főleg a fiatalabbak ráálltak a versenyzésre, ami annyit jelent, hogy kisebb ballonokkal rendelkeznek, ráálltak arra, hogy üzletileg, tehát utasrepültetésre. A szeptember az egy olyan hónap, amikor az időjárás megfelelő repülésre, tehát ki lehet használni, és így abba a problémába ütköztünk, hogy relatív elég nehéz is összeszedni ballonosokat.”

A zentai, illetve Zentára látogató közönségnek azonban így sem kell búsulnia. A sportcsarnokkal szemben pénteken és szombaton is 13 hőlégballon száll a település fölé.

hőlégballon
Zenta
verseny
Kosiczky András

Most

12:26, Frissítve: 13:45

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.
10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.