Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Horgos legfinomabb bejglije kerestetik!

2020.12.01
12:48
2020.12.01
17:39
Forrás
Pannon RTV
Új, hagyományteremtő megmozdulásra invitálja a horgosi Művelődési Ház a falubeli háziasszonyokat, fiatalokat és időseket egyaránt.

Keresik ugyanis Horgos legfinomabb bejglijét és kőttesét. A beérkezett sós vagy édes süteményeket szakavatott zsűri értékeli majd, ahol az íz mellett a külalak is számít. A szervezők a karácsony közeledtével ily módon szeretnék belecsempészni az ünnepi hangulatot a falu életébe.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A karácsony legkedveltebb édességei a bejgli és a kőttes kalácsok. Horgoson éppen ezért arra kíváncsiak, hogy melyik háziasszony készíti a legfinomabb bejglit, illetve kőttes kalácsot.

Szécsi Ilona is egyike azoknak a háziasszonyoknak, aki megméretteti magát a versenyen. Mint mondta, ő a nagymamájától tanulta meg elkészíteni a finomabbnál finomabb kelt kalácsokat és bejgliket. Szerinte ugyanis a nagyszülőktől lehet a legjobb ételeket megtanulni, ezért ő is igyekszik a hagyományt a fiatalabb generációknak továbbadni: „Ez egy ősi hagyomány, hogy karácsonykor kőtt kalácsot, parasztosan így hívták, nem is kelt kalács, hanem kőtt kalács volt. A bejgli már a modernebb parasztkultúrába ugrott be, de az őseink a régi, hagyományos kőtt kalácsot sütötték. Mákos, diós, fonatos kalácsot, az omlósat. Nagymamám mindig azt mondta, hogy foszlik a kalács és az úgy finom.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A verseny során nemcsak az íz, a külalak is számít. A beérkezett édes és sós süteményeket december 21-én 9 és 15 óra között várják a horgosi Művelődési Házban, ahol szakavatott zsűri fogja elbírálni a kalácsokat. A hagyományteremtő verseny célja a házias ízek népszerűsítése és a háziasszonyok elismerése. Nevezni pedig hagyományos, de újszerű bejglikkel, illetve kelt kalácsokkal is lehet.

Sós Nóra, programkoordinátor, Horgosi Művelődési Ház: „Régen tudniillik, hogy a diós és mákos bejgli volt a közkedvelt, hiszen ennek is hagyománya van és mind a diónak, mind a máknak különböző jelképe van ebben a karácsonyi ünnepkörben. Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen újdonságokat visznek bele manapság a háziasszonyok, hiszen hallottunk aszalt gyümölcsös vagy almás bejgliről, és ezért kíváncsiak vagyunk arra, hogy a horgosiak hogyan készítik, valamint mennyire nyúlnak vissza a hagyományokhoz.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A programkoordinátor hozzátette, minden versenyző egy sorszámot kap. A járványhelyzetre való tekintettel pedig a zsűri egyénileg értékeli a kőtteseket, az eredményekről pedig minden résztvevőt külön kiértesítenek. Sós Nóra elmondta, a beérkezett süteményeket szeretnék felajánlani a horgosi és magyarkanizsai időseknek, valamint a rászorulóknak.

Horgos
Kalács
karácsony
bejgli
verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:45, Frissítve: 18:58

Dušan Duda Ivkovićra emlékeztek a parlamentben

Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta, büszke arra, hogy Szerbiának volt egy ilyen embere, aki bár fizikailag eltávozott, de soha nem hagyja el Szerbiát, és az ország sem fogja őt elfelejteni.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.