Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Horgos legfinomabb bejglije kerestetik!

2020.12.01
12:48
2020.12.01
17:39
Forrás
Pannon RTV
Új, hagyományteremtő megmozdulásra invitálja a horgosi Művelődési Ház a falubeli háziasszonyokat, fiatalokat és időseket egyaránt.

Keresik ugyanis Horgos legfinomabb bejglijét és kőttesét. A beérkezett sós vagy édes süteményeket szakavatott zsűri értékeli majd, ahol az íz mellett a külalak is számít. A szervezők a karácsony közeledtével ily módon szeretnék belecsempészni az ünnepi hangulatot a falu életébe.

A karácsony legkedveltebb édességei a bejgli és a kőttes kalácsok. Horgoson éppen ezért arra kíváncsiak, hogy melyik háziasszony készíti a legfinomabb bejglit, illetve kőttes kalácsot.

Szécsi Ilona is egyike azoknak a háziasszonyoknak, aki megméretteti magát a versenyen. Mint mondta, ő a nagymamájától tanulta meg elkészíteni a finomabbnál finomabb kelt kalácsokat és bejgliket. Szerinte ugyanis a nagyszülőktől lehet a legjobb ételeket megtanulni, ezért ő is igyekszik a hagyományt a fiatalabb generációknak továbbadni: „Ez egy ősi hagyomány, hogy karácsonykor kőtt kalácsot, parasztosan így hívták, nem is kelt kalács, hanem kőtt kalács volt. A bejgli már a modernebb parasztkultúrába ugrott be, de az őseink a régi, hagyományos kőtt kalácsot sütötték. Mákos, diós, fonatos kalácsot, az omlósat. Nagymamám mindig azt mondta, hogy foszlik a kalács és az úgy finom.”

A verseny során nemcsak az íz, a külalak is számít. A beérkezett édes és sós süteményeket december 21-én 9 és 15 óra között várják a horgosi Művelődési Házban, ahol szakavatott zsűri fogja elbírálni a kalácsokat. A hagyományteremtő verseny célja a házias ízek népszerűsítése és a háziasszonyok elismerése. Nevezni pedig hagyományos, de újszerű bejglikkel, illetve kelt kalácsokkal is lehet.

Sós Nóra, programkoordinátor, Horgosi Művelődési Ház: „Régen tudniillik, hogy a diós és mákos bejgli volt a közkedvelt, hiszen ennek is hagyománya van és mind a diónak, mind a máknak különböző jelképe van ebben a karácsonyi ünnepkörben. Mi pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen újdonságokat visznek bele manapság a háziasszonyok, hiszen hallottunk aszalt gyümölcsös vagy almás bejgliről, és ezért kíváncsiak vagyunk arra, hogy a horgosiak hogyan készítik, valamint mennyire nyúlnak vissza a hagyományokhoz.”

A programkoordinátor hozzátette, minden versenyző egy sorszámot kap. A járványhelyzetre való tekintettel pedig a zsűri egyénileg értékeli a kőtteseket, az eredményekről pedig minden résztvevőt külön kiértesítenek. Sós Nóra elmondta, a beérkezett süteményeket szeretnék felajánlani a horgosi és magyarkanizsai időseknek, valamint a rászorulóknak.

Horgos
Kalács
karácsony
bejgli
verseny

Most

Népszerű