Ugrás a tartalomra
FoNet/Beoinfo

Húsvéthétfőt ünneplik ma az ortodox hívők

2022.04.25
07:00
2022.04.25
08:20
Forrás
Szerbiai RTV
Ma és holnap is bőséges lakomákkal ünnepelnek, és aki teheti, kedden sem dolgozik.

A feltámadás második napját, húsvéthétfőt ünneplik ma az ortodox hívők. Ezzel a nappal kezdődik a megengedő hét, amikor egyik napon sem kell böjtölni, és amit fényes vagy fehér hétnek is neveznek.

Húsvét ünnepe három napig tart, így a Szerb Pravoszláv Egyház naptárában piros betűkkel van bejegyezve a húsvéthétfő és a kedd is.

Továbbra is a „Hristos vaskrse”, illetve Krisztus feltámadt üdvözlettel köszönnek egymásnak a hívek, amire a válasz a „Vaistinu vaskrse” - valóban feltámadt. Ezt negyven napon át folytatják, egészen Jézus mennybemenetelének napjáig.

Ma és holnap is bőséges lakomákkal ünnepelnek, és aki teheti, kedden sem dolgozik. A népi hiedelem szerint ezen a héten van az egyetlen jó kedd az egész naptári évben.

Aki ezen a napon születik boldog és hosszú életű lesz. Az idős emberek állítják, hogy ha ezen a héten szerdán este csillagos az égbolt, az év kivételesen termékeny lesz.

húsvéthétfő
ortodox
ünnep

Most

10:11, Frissítve: 10:23

Drágább lesz az iskolakezdés

Számottevő árnövekedés figyelhető meg a papíripari termékek tekintetében, a kialakult helyzet miatt pedig a gyerekes családok számára drágább lesz az iskolakezdés, mint az elmúlt években.
08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.

Népszerű