Ugrás a tartalomra
FoNet/Beoinfo

Húsvéthétfőt ünneplik ma az ortodox hívők

2022.04.25
07:00
2022.04.25
08:20
Forrás
Szerbiai RTV
Ma és holnap is bőséges lakomákkal ünnepelnek, és aki teheti, kedden sem dolgozik.

A feltámadás második napját, húsvéthétfőt ünneplik ma az ortodox hívők. Ezzel a nappal kezdődik a megengedő hét, amikor egyik napon sem kell böjtölni, és amit fényes vagy fehér hétnek is neveznek.

Húsvét ünnepe három napig tart, így a Szerb Pravoszláv Egyház naptárában piros betűkkel van bejegyezve a húsvéthétfő és a kedd is.

Továbbra is a „Hristos vaskrse”, illetve Krisztus feltámadt üdvözlettel köszönnek egymásnak a hívek, amire a válasz a „Vaistinu vaskrse” - valóban feltámadt. Ezt negyven napon át folytatják, egészen Jézus mennybemenetelének napjáig.

Ma és holnap is bőséges lakomákkal ünnepelnek, és aki teheti, kedden sem dolgozik. A népi hiedelem szerint ezen a héten van az egyetlen jó kedd az egész naptári évben.

Aki ezen a napon születik boldog és hosszú életű lesz. Az idős emberek állítják, hogy ha ezen a héten szerdán este csillagos az égbolt, az év kivételesen termékeny lesz.

húsvéthétfő
ortodox
ünnep

Most

18:25

Amatőr festők páros tárlata Palicson

Az ABC & T Képzőművészeti Szakkör két tagjának Szabó Eszternek és Kovács Monellának nyílt önálló tárlata a Szabadkai Városi Könyvtár palicsi fiókkönyvtárában. A megnyitón szűknek bizonyult a kiállítóterem, a látogatók közül többen nem fértek be.

Népszerű