Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Húsvéti bárány

2022.04.15
14:12
2022.04.15
18:27
Forrás
Pannon RTV
Nagy a kereslet a bárányhús iránt, különösen a húsvéti ünnepek alkalmával.

Az emberek nemcsak a sonkát és tojást keresték a piacokon, de a bárány-, birka- és disznóhús is nagy mennyiségben fogyott. Az árusok elmondták, a vásárlóknak nem kell aggódniuk, lesz elengedő húsáru az ünnepekre.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Nagy a nyüzsgés a szabadkai Tejpiacon péntek délelőtt, ugyanis a húsvéti ünnepek miatt megindult a vásárlási roham. A sonka, tojás mellett a bárány- és birkahús is kelendő.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Sohasem volt ilyen drága a bárány- és birkahús az elmúlt tíz évben, mint most. Jelenleg a bárány konyhakészen kilogrammonként ezer dinár körül mozog. Szerbiában egyébként a bárány ára jellemzően magas, karácsonytól egészen a húsvéti ünnepekig.

Bálint Krisztina, árus: „Bárányhús van, 999 dinár kilója. így húsvéttájt nagyon keresik. Negyedben adjuk.”

Sörös Irénke, árus: „A birkánk 499 dinár a bárány pedig 900 dinár. Most jelenleg csak birka van. A bárányt már mind eladtuk.”

Pixabay/Shutterbug75/illusztráció

Jurcsák Erzsébeték ünnepi asztalára többek között báránysült is kerül majd vasárnap. Elmesélte, hogyan készíti: „Nagyon egyszerűen készítem, lesózom, befűszerezem. Borssal, fokhagymával, egy picike zsírt teszek hozzá. Lefóliázom, és semmi különöset nem csinálok vele.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Bakos Viktor agrármérnök és állattenyésztő szerint ahhoz, hogy a húsárú minőségi legyen, nem elég, ha az állat jó genetikával rendelkezik: „Elsősorban a genetika kell. Másodsorban a jó takarmányozás. Tehát a jó minőségű lucernaszéna elengedhetetlen, meg természetesen az abrak. Ezt meg lehet oldani táp nélkül, gyári koncentrát takarmány nélkül is. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű zab és kukorica legyen a tápban.”

A báránysült egyébként a legrégebbi húsvéti fogások közé tartozik. Áldozati ételnek számít és Krisztust jelképezi. Nem mellékesen pedig a kiváló recepteknek köszönhetően pompás lakoma lehet.

bárány
húsvét
hús
sonka
tojás

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű