Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Húsvéti bárány

2022.04.15
14:12
2022.04.15
18:27
Forrás
Pannon RTV
Nagy a kereslet a bárányhús iránt, különösen a húsvéti ünnepek alkalmával.

Az emberek nemcsak a sonkát és tojást keresték a piacokon, de a bárány-, birka- és disznóhús is nagy mennyiségben fogyott. Az árusok elmondták, a vásárlóknak nem kell aggódniuk, lesz elengedő húsáru az ünnepekre.

Nagy a nyüzsgés a szabadkai Tejpiacon péntek délelőtt, ugyanis a húsvéti ünnepek miatt megindult a vásárlási roham. A sonka, tojás mellett a bárány- és birkahús is kelendő.

Sohasem volt ilyen drága a bárány- és birkahús az elmúlt tíz évben, mint most. Jelenleg a bárány konyhakészen kilogrammonként ezer dinár körül mozog. Szerbiában egyébként a bárány ára jellemzően magas, karácsonytól egészen a húsvéti ünnepekig.

Bálint Krisztina, árus: „Bárányhús van, 999 dinár kilója. így húsvéttájt nagyon keresik. Negyedben adjuk.”

Sörös Irénke, árus: „A birkánk 499 dinár a bárány pedig 900 dinár. Most jelenleg csak birka van. A bárányt már mind eladtuk.”

Jurcsák Erzsébeték ünnepi asztalára többek között báránysült is kerül majd vasárnap. Elmesélte, hogyan készíti: „Nagyon egyszerűen készítem, lesózom, befűszerezem. Borssal, fokhagymával, egy picike zsírt teszek hozzá. Lefóliázom, és semmi különöset nem csinálok vele.”

Bakos Viktor agrármérnök és állattenyésztő szerint ahhoz, hogy a húsárú minőségi legyen, nem elég, ha az állat jó genetikával rendelkezik: „Elsősorban a genetika kell. Másodsorban a jó takarmányozás. Tehát a jó minőségű lucernaszéna elengedhetetlen, meg természetesen az abrak. Ezt meg lehet oldani táp nélkül, gyári koncentrát takarmány nélkül is. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű zab és kukorica legyen a tápban.”

A báránysült egyébként a legrégebbi húsvéti fogások közé tartozik. Áldozati ételnek számít és Krisztust jelképezi. Nem mellékesen pedig a kiváló recepteknek köszönhetően pompás lakoma lehet.

bárány
húsvét
hús
sonka
tojás

Most

15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.