Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Húsvéti készülődés Verbászon

2018.03.23
16:45
2018.03.23
17:08
Forrás
Pannon RTV
Húsvéti kiállítást és műhelymunkát szervezett a verbászi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Arany kalász kézimunka csoportja a Városi Múzeumban.

A kiállításon hímzések és ünnepi dekorációk, díszes tojások csalogatták az érdeklődőket. A gyermekfoglalkozás is nagyon népszerű, idén mintegy négyszáz gyereknek tartottak műhelymunkát.

Színes papírok és ragasztó - kabátot kapott a húsvéti nyuszi a verbászi ovisok ügyes kezei által. Bartók Ervin, Verbász: „A papírokat szaggattuk és leragasztottuk a papírra, egy képre a nyusziról, és úgy megcsináltuk, hogy legyen neki egy kabátja, aztán meg a fejét meg a fülét kifestettük.”

A szervezők fontosnak tartják, hogy a szórványban élő, fogyatkozó magyarság legkisebbjeivel anyanyelvükön foglalkozzanak. Paróczi Mária, elnök, Szirmai Károly MME, Verbász: „Sajnos Verbász olyan nagyon szórvány helység, ahol nagyon kevés magyar van, és azok is, akik magyar ajkúak, a gyerekeket jobban a szerb nyelvre tanítják a további iskoláztatás végett, nem gondolva arra, hogy van lehetőség magyar nyelven is folytatni, de ami tőlünk telik, mi igyekszünk megtartani legalább ezt a keveset, ami van.”

A verbászi óvoda magyar csoportjába tizenegy gyermek jár háromévestől az iskolaelőkészítősökig. Két óvónő igyekszik átadni nekik a magyar értékeket, hagyományokat. Molnár Ágota, óvónő: „Ez a bevezető része, a jövő hétre terveztük a komolyabb foglalkozásokat, egy-egy éneket, versikét, mondókát megtanulni, megtanítani velük. Csütörtökön hoznak főtt tojást és azt valahogy kidíszítjük.”

A húsvéti kiállítás színes kavalkádja fogadta az érdeklődőket egy héten át a Városi Múzeumban. A verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület Arany kalász kézimunka csoportja nyolcadik éve szervezi meg a műhelymunkával egybekötött kiállítást.  Dognár János, verbászi alelnök, VMSZ: „Sokat jelent, mert van egy hely ennek a szórványban élő magyarságnak, van egy hely, ahol összejönnek. Ez a kiállítás is azt mutatja, hogy az asszonyok szorgalmasan dolgoznak, tehát az Aranykalász kézimunkacsoport működik, és ez egy hatalmas érték, amit meg kell tartanunk.”

A szebbnél-szebb kézimunkákból és húsvéti dekorációkból vásárolhattak is az érdeklődők.

Verbász
Aranykalász
Szirmai Károly
művelődési egyesület

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.