Ugrás a tartalomra
Pannon RTV^Varga Dániel

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

2019-04-19
18:31
Forrás
Pannon RTV
Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Ismét gyermekzsivajtól volt hangos a szabadkai Népkör. A csütörtöki foglalkozás a húsvéti ünnep jegyében telt. Dudás Zsófiának a hagyományos tojásfestés tetszett leginkább: „Hagyma héjából készítettek festéket és abba mártottunk mintás tojásokat és nagyon szép barnás vöröses színük lett. Ennél az asztalnál szalvéta technikával dolgoztunk. A harmadik asztalnál pedig szalmával lehetett a tojást burkolni. Mind a három nagyon tetszett, de a két kedvencem az a hagymaleveles és a szalmás tojás.”       
 

A gyerekek buzgón készítették a díszes tojásokat, de a rendezvényen nem csak tojásfestéssel lehetett foglalkozni. Bartók Noémi: „Én festettem egy aranyos kis nyuszit, ahogy jönnek ki a kalapjából a tojások. Nagyon szeretem a nyuszikat. Nekem is van néhány otthon és én szeretek festeni, mert engem ez megnyugtat.”

A Népkörben a hagyományos nagy népi ünnepekre mindig nagy családban készülnek. Az est célja, hogy a gyerekek minél többet megtudjanak a húsvéti népszokásokról - mondta Bodrogi Hajnalka, a Népkör rendezvényszervezője: „Nagyhét van, de attól függetlenül mi a gyermekeknek egy húsvéti foglalkozást szerveztünk. Ennek keretében belül húsvéti dalokat, locsolóverseket tanulnak a gyermekek és hát az elmaradhatatlan hímes tojást is elkészítjük.”

A kézműves foglalkozás után táncház következett, a muzsikát Csonka Ferenc és zenekara biztosította. 

Népkör Magyar Művelődési Központ
húsvét

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.