Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Húsvétra készülődnek a diákok Kevin

2019-04-15
12:31
2019-04-15
17:23
Forrás
Pannon RTV
A Móra István Művelődési Egyesületben a különféle tojásfestés fortélyait és a hagyományos húsvéti szokásokat sajátíthatták el a gyerekek a délelőtti műhelyfoglalkozáson.

A foglalkozáson olyan tojásfestési technikákat is elsajátíthattak a gyerekek, mint a berzselés, a tojásírás viaszos írókával, vagy a mézeskalács díszítés technika.
Fodor Ramóna, tanuló, Tömörkény István Általános Iskola, kevi kihelyezett tagozat:
„- Cukormasszából kiformázzuk a mintákat a tojásra, és az jellemzi azt, hogy mindjárt közeledik a húsvét.
- Hogyan tetszik neked ez a foglalkozás?
- Nekem nagyon-nagyon tetszik.”

Jön a húsvét, a gyerekek pedig otthon, családi környezetben szeretnének megélni az ünnepi hagyományokat. Ebben is segítenek a műhelymunkák. Híres Flóra Jázmin, tanuló, Tömörkény István Általános Iskola, kevi kihelyezett tagozat: „Nagyon szeretném még kipróbálni, amikor tojásra gyertyával megolvasztjuk azt a fém pálcát és azzal rajzolunk.”

A foglalkozásokat a felsőhegyi könyvtári csoport tagjai szervezik, akik ezzel is még jobban szeretnék összekovácsolni a gyerekeket és a szülőket. Borsos Zsuzsanna, foglalkozásvezető, Felsőhegy: „Nagyon szeretik, érdekes nekik a tojásírás. A mézeskalácsból is nagyon szeretik, mivel azt meg lehet enni is, dísz is egyben. Szeretik, úgy vesszük észre, tetszik nekik.”

A hagyományos programsorozat célja a nemzeti értékek átadása a fiatalabb generációk számára. Perpauer Attila, elnök, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „A Móra István Művelődési Egyesület már több éve szervezi ezt a tevékenységet, a Magyarnak lenni, falun. Ennek a programsorozatnak az a lényege, hogy a hagyományos kézműves foglalkozásokat bemutatjuk, hívunk szakembereket, hozzáértőket, akik átadják ezt a tudást nem csak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is.”

A műhelyfoglalkozások remek lehetőséget adnak a gyermekek számára, hogy iskolán kívül is hangolódhassanak az ünnepekre.

Kevi
húsvét
Perpauer Attila
Móra István Művelődési Egyesület

Most

22:02

Újra Bill Gates a világ leggazdagabb embere

A Bloomberg milliárdos indexe szerint Bill Gates megelőzte az Amazon vezérigazgatóját, Jeff Bezost. Nettó 110 milliárd dolláros vagyonával visszaszerezte a világ leggazdagabb emberének járó elismerést
21:19, Frissítve: 21:40

Bolívia a káosz szélén

Legkevesebb 8 ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek Bolíviában a lemondatott Evo Morales elnök mellett tüntetők és a rendfenntartó erők összecsapásaiban.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.