Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Húsvétra készülődnek a diákok Kevin

2019-04-15
12:31
2019-04-15
17:23
Forrás
Pannon RTV
A Móra István Művelődési Egyesületben a különféle tojásfestés fortélyait és a hagyományos húsvéti szokásokat sajátíthatták el a gyerekek a délelőtti műhelyfoglalkozáson.

A foglalkozáson olyan tojásfestési technikákat is elsajátíthattak a gyerekek, mint a berzselés, a tojásírás viaszos írókával, vagy a mézeskalács díszítés technika.
Fodor Ramóna, tanuló, Tömörkény István Általános Iskola, kevi kihelyezett tagozat:
„- Cukormasszából kiformázzuk a mintákat a tojásra, és az jellemzi azt, hogy mindjárt közeledik a húsvét.
- Hogyan tetszik neked ez a foglalkozás?
- Nekem nagyon-nagyon tetszik.”

Jön a húsvét, a gyerekek pedig otthon, családi környezetben szeretnének megélni az ünnepi hagyományokat. Ebben is segítenek a műhelymunkák. Híres Flóra Jázmin, tanuló, Tömörkény István Általános Iskola, kevi kihelyezett tagozat: „Nagyon szeretném még kipróbálni, amikor tojásra gyertyával megolvasztjuk azt a fém pálcát és azzal rajzolunk.”

A foglalkozásokat a felsőhegyi könyvtári csoport tagjai szervezik, akik ezzel is még jobban szeretnék összekovácsolni a gyerekeket és a szülőket. Borsos Zsuzsanna, foglalkozásvezető, Felsőhegy: „Nagyon szeretik, érdekes nekik a tojásírás. A mézeskalácsból is nagyon szeretik, mivel azt meg lehet enni is, dísz is egyben. Szeretik, úgy vesszük észre, tetszik nekik.”

A hagyományos programsorozat célja a nemzeti értékek átadása a fiatalabb generációk számára. Perpauer Attila, elnök, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „A Móra István Művelődési Egyesület már több éve szervezi ezt a tevékenységet, a Magyarnak lenni, falun. Ennek a programsorozatnak az a lényege, hogy a hagyományos kézműves foglalkozásokat bemutatjuk, hívunk szakembereket, hozzáértőket, akik átadják ezt a tudást nem csak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is.”

A műhelyfoglalkozások remek lehetőséget adnak a gyermekek számára, hogy iskolán kívül is hangolódhassanak az ünnepekre.

Kevi
húsvét
Perpauer Attila
Móra István Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.