Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Húsvétra készülődnek a diákok Kevin

2019-04-15
12:31
2019-04-15
17:23
Forrás
Pannon RTV
A Móra István Művelődési Egyesületben a különféle tojásfestés fortélyait és a hagyományos húsvéti szokásokat sajátíthatták el a gyerekek a délelőtti műhelyfoglalkozáson.

A foglalkozáson olyan tojásfestési technikákat is elsajátíthattak a gyerekek, mint a berzselés, a tojásírás viaszos írókával, vagy a mézeskalács díszítés technika.
Fodor Ramóna, tanuló, Tömörkény István Általános Iskola, kevi kihelyezett tagozat:
„- Cukormasszából kiformázzuk a mintákat a tojásra, és az jellemzi azt, hogy mindjárt közeledik a húsvét.
- Hogyan tetszik neked ez a foglalkozás?
- Nekem nagyon-nagyon tetszik.”

Jön a húsvét, a gyerekek pedig otthon, családi környezetben szeretnének megélni az ünnepi hagyományokat. Ebben is segítenek a műhelymunkák. Híres Flóra Jázmin, tanuló, Tömörkény István Általános Iskola, kevi kihelyezett tagozat: „Nagyon szeretném még kipróbálni, amikor tojásra gyertyával megolvasztjuk azt a fém pálcát és azzal rajzolunk.”

A foglalkozásokat a felsőhegyi könyvtári csoport tagjai szervezik, akik ezzel is még jobban szeretnék összekovácsolni a gyerekeket és a szülőket. Borsos Zsuzsanna, foglalkozásvezető, Felsőhegy: „Nagyon szeretik, érdekes nekik a tojásírás. A mézeskalácsból is nagyon szeretik, mivel azt meg lehet enni is, dísz is egyben. Szeretik, úgy vesszük észre, tetszik nekik.”

A hagyományos programsorozat célja a nemzeti értékek átadása a fiatalabb generációk számára. Perpauer Attila, elnök, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „A Móra István Művelődési Egyesület már több éve szervezi ezt a tevékenységet, a Magyarnak lenni, falun. Ennek a programsorozatnak az a lényege, hogy a hagyományos kézműves foglalkozásokat bemutatjuk, hívunk szakembereket, hozzáértőket, akik átadják ezt a tudást nem csak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is.”

A műhelyfoglalkozások remek lehetőséget adnak a gyermekek számára, hogy iskolán kívül is hangolódhassanak az ünnepekre.

Kevi
húsvét
Perpauer Attila
Móra István Művelődési Egyesület

Most

Népszerű

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.