Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Ideje készülni a majálisra

2021.04.25
13:03
2021.04.25
17:36
Forrás
Pannon RTV
Nem lesznek idén nagyobb május elsejei rendezvények, az emberek többsége azonban már lázasan készülődik a majálisra. Hat nap múlva a legtöbb helyen alágyújtanak a bográcsnak, vagy a rostélysütőnek.

A szabadkai hentesüzletekben és a piacokon is jól fogy a hús, mindenki igyekszik időben bekészíteni a hozzávalókat. Az erdőkben egyelőre még nincsenek kirándulók, Palicson azonban már most nagyon sok a látogató az egész országból.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Aki bográcsos kakaspaprikást szeretne főzni május elsején, már most, vasárnap délelőtt sorban állt a szabadkai tejpiacon, hogy megvegye hozzá a legjobb alapanyagot. Tari Gizella zentagunarasi baromfihúsárus az egyéves, fehér kakasokat 300 dináros kilónkénti áron kínálta: „Azok nagyon jók bográcsba, tiszta kukoricán tartjuk őket, darát esznek. Vannak a négy hónaposak, régi fajta, házi kiskakasok, annak 400 dinár kilója. A jó kakaspaprikást elkészíteni egyszerű, a vöröshagyma a lényeg. Minél több, annál sűrűbb a leve. Olajat vagy zsírt kell tenni alá, a hagymát megdinsztelni, és paprikát tenni bele, erőset vagy édesnemeset.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Május elseje közeledtével akkora lett a kereslet a rostélyozáshoz való hús iránt, hogy Kovačić Tina hentesüzletében a hétvégén szinte minden elfogyott: „Nincs már csevapcsicsa, pljeskavica, tegnap mind elvitték. Maradt egy kis rostélykolbász, de fogy a marhahús, disznóhús, már minden. A disznóhúsnak 400 dinár kilója, a marhahúsé 650 dinár, a csevapcsicsa, pjeskavica 550 dinár, a rostélykolbásznak 500 dinár kilója.”

A rostonsültek és bográcsban főtt ételek mellé friss tavaszi zöldségeket tálalhatunk. Sokan vásároltak zöldhagymát és retket, ezek csomója 20-tól 60 dinár, illetve fejes salátát 50 dinárért. A paradicsom kilója egyelőre 200-220 dinár.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Stábunk vasárnap a Szabadka környéki erdőket is bejárta.

A kelebiai erdő egyik népszerű kirándulóhelye, a Majdán-tó környéke ilyenkor még szinte teljesen üres. Általában május elsején megtelik kirándulókkal, sokan családostól, illetve baráti társasággal jönnek ide majálisozni.

Most még csak néhány futóval találkoztunk, akik éppen edzettek, a következő hétvégén azonban várhatóan benépesül az erdő. Az illetékesek előre figyelmeztetik a majálisozókat, hogy akik az erdőben rostonsülteket készítenek, illetve bográcsost főznek, azok csak az erre kijelölt helyeket használják, és ott is kellő odafigyeléssel.

Palics a majálisozók egyik közkedvelt helyszíne. Branislav Ćirilović és családja már most itt üdülnek, a tervek szerint a majálist is a tó közelében töltik: „Idén már harmadszor vagyunk itt, Palicson. Szép a szálláshelyünk, kellemesek az emberek, a személyzet. Minden fantasztikus. A legjobban a nyugalom, a rendezettség, a kedvesség tetszik.”

A palicsi Mikovity Virág is helyben fog majálisozni barátnőivel a tóparton: „Görkorizunk, biciklizünk, sokat leszünk a természetben.”

A vasárnap délelőtti napsütésben nagyon sokan látogattak ki a Palicsi-tó partjára. Majáliskor is ki lehet majd jönni, viszont a járványügyi intézkedések szigorú betartásával csak szerény keretek között szervezik meg idén a palicsi majálist. Annyi biztos, hogy a legkisebbek számára két kisebb vidámpark üzemelni fog.

piac
tejpiac
rostély
majális

Most

15:59

Szenttamás község napja

Koszorúzással és oklevelek kiosztásával emlékeztek meg Szenttamás község napjáról. 77 évvel ezelőtt, ezen a napon vették át a hatalmat a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a szovjet Vörös Hadsereg egységei a település felett.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.

Vučić: szerb és magyar, barát és testvér

A VMSZ elnökével közös képet jelentetett meg az Instagramon a szerb köztársasági elnök. A Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatainak alapkőletételét követően