Ugrás a tartalomra
Pixabay

Idén is elérkezett a pillanat – holnap óraátállítás!

2020-03-28
15:41
2020-03-28
17:08
Forrás
Pannon RTV
Kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap kell hajnali 2-kor 3-ra állítani az órákat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk.

Várhatóan nem sokáig marad ez így, hiszen az Európai Parlament a tavaszi és őszi egy órás átállás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött tavaly márciusban.

Az óraátállítás egyes embereknél egészségügyi panaszokra adhat okot. A szakértő véleménye szerint ezek terjedhetnek akár a könnyed figyelemzavartól egészen a mély depresszióig.

A szakértők a hosszabb nappalok előnyei közé sorolják, hogy csökken a közúti balesetek és a bűncselekmények száma. Nem utolsó sorban több idő jut a ház körüli tevékenységek elvégzésére is. A temerini Fúró Dénes azt mondja: „Hát az óraátállítás, annak az első napja mindig érzékenyen érint. Úgy gondolom, a többi ember is hasonló problémákkal küzd. Egészségügyileg semmi konkrét változás nem áll be nálam.”

 

A váltás emberre gyakorolt hatásai persze máig vitatottak. Bori Mária pszichológus véleménye szerint az átállás egyesek számára megterhelő lehet:

„Az emberek java számára stresszt jelent az első két hétben körülbelül. A belső óránk át kell, hogy álljon az új felkelési időszakhoz. Mindenkinek beállítódik a biológiai órája. Az ébrenlétet illetően, ha bármi megváltozik, mint például, hogy egy órával korábban kell kelni, az majdnem minden szervezet számára stresszt jelent.”

Az Európai Parlament éppen egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy eltörli az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatát. Március 29-én, azaz vasárnap még átállunk a nyári időszámításra, utána viszont fokozatosan elkezdik a rendszer kivezetését. Vasárnap hajnalban tehát 2-ről 3-órára állítjuk át az óráinkat.

óráátállítás
átállás
napfelkelte

Most

08:43, Frissítve: 08:50

Több katonaiskola lesz Magyarországon

A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon - közölte a Népszava kérdésére a Honvédelmi Minisztérium.

Népszerű