Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Igazi multivitamin a savanyú káposzta

2020.11.22
16:55
2020.11.22
17:07
Forrás
Pannon RTV
Friss káposzta és só, ez kell egy jó savanyú káposzta készítéséhez - mondják azok, akik értenek hozzá.

A legtöbb vásárló piacon veszi meg készen, az elárusítók szerint azonban könnyű elkészíteni. A téli időszak egyik legjobb immunerősítőjeként ismerjük, érdemes belőle bőven fogyasztani.

A nagybani piacon is árulják már a savanyú káposztát. A fogyókúrázók az alacsony kalória-tartalma miatt vásárolják, a legtöbben azonban a vitamin-tartalma és az íze miatt vesznek a savanyúságból.

A szabadkai nagybani piacon már 100 és 150 dinár közötti kilónkénti áron lehet vásárolni a vitaminokban és rostokban gazdag ételből. A káposztát általában október közepén teszik a hordókba, ahol mesterséges tartósítószer hozzáadása nélkül hagyják savanyodni.

Erdélyi Mária: „Esszük, mert nagyon sok vitamin van benne, ilyenkor télen nagyon kell a C-vitamin. Szoktuk nyersen is enni, párolva, főzve, hasábban pedig töltött káposztának.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A hajdújárási Horváth Szilvia már 20 éve foglalkozik savanyú káposztával, szerinte nagyon egyszerű elkészíteni. Figyelmeztet azonban mindenkit, hogy a káposztalegyek miatt nem érdemes sokat várni a savanyítással: „Maga a folyamat rendkívül egyszerű, először is, jófajta káposzta kell hozzá, a másik, hogy friss legyen a káposzta, és a harmadik az, hogy megfelelő mennyiségű sót adjunk neki, ami igazából 10 kiló káposztára a legideálisabb a 20 deka só, az egy olyan mennyiség, amitől nem túl sós a káposzta, viszont eláll, tehát az is egy fontos dolog, hogy roppanós maradjon a káposzta.”

Hozzátette, a káposzta és a só összegyúrása után le kell nyomatni a káposztát, és nem kell hozzá vizet sem adni, le kell zárni, majd két hétig szobahőmérsékleten tartani, amíg ki nem forrja magát. Sokan panaszkodnak, hogy káposztájuk megpenészedik. Ezzel kapcsolatban Horváth Szilvia azt mondta, hogy az csak akkor jelenik meg, ha nem nyomatják le teljesen, vagy ha netán úszkál a káposzta a lén. Érdemes szódabikarbónás vízzel kimosni a hordót, vagy az edényt a baktériumok eltávolítása érdekében - tette hozzá.

savanyú káposzta
káposzta
piac
káposztatermesztés
vitamin
C-vitamin
Szabadka
nagybani piac

Most

10:26, Frissítve: 11:47

Mielőtt lemegy a nap

A múlt év egyik romantikus sikerkönyve, az És újra felkel a nap című regény után már Vajdaságban is kapható Pap Éva, író második könyve, a Mielőtt lemegy a nap.
09:50, Frissítve: 11:30

1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 82 beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 4 420 767 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 584 879-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.