Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Igazi multivitamin a savanyú káposzta

2020-11-22
16:55
2020-11-22
17:07
Forrás
Pannon RTV
Friss káposzta és só, ez kell egy jó savanyú káposzta készítéséhez - mondják azok, akik értenek hozzá.

A legtöbb vásárló piacon veszi meg készen, az elárusítók szerint azonban könnyű elkészíteni. A téli időszak egyik legjobb immunerősítőjeként ismerjük, érdemes belőle bőven fogyasztani.

A nagybani piacon is árulják már a savanyú káposztát. A fogyókúrázók az alacsony kalória-tartalma miatt vásárolják, a legtöbben azonban a vitamin-tartalma és az íze miatt vesznek a savanyúságból.

A szabadkai nagybani piacon már 100 és 150 dinár közötti kilónkénti áron lehet vásárolni a vitaminokban és rostokban gazdag ételből. A káposztát általában október közepén teszik a hordókba, ahol mesterséges tartósítószer hozzáadása nélkül hagyják savanyodni.

Erdélyi Mária: „Esszük, mert nagyon sok vitamin van benne, ilyenkor télen nagyon kell a C-vitamin. Szoktuk nyersen is enni, párolva, főzve, hasábban pedig töltött káposztának.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A hajdújárási Horváth Szilvia már 20 éve foglalkozik savanyú káposztával, szerinte nagyon egyszerű elkészíteni. Figyelmeztet azonban mindenkit, hogy a káposztalegyek miatt nem érdemes sokat várni a savanyítással: „Maga a folyamat rendkívül egyszerű, először is, jófajta káposzta kell hozzá, a másik, hogy friss legyen a káposzta, és a harmadik az, hogy megfelelő mennyiségű sót adjunk neki, ami igazából 10 kiló káposztára a legideálisabb a 20 deka só, az egy olyan mennyiség, amitől nem túl sós a káposzta, viszont eláll, tehát az is egy fontos dolog, hogy roppanós maradjon a káposzta.”

Hozzátette, a káposzta és a só összegyúrása után le kell nyomatni a káposztát, és nem kell hozzá vizet sem adni, le kell zárni, majd két hétig szobahőmérsékleten tartani, amíg ki nem forrja magát. Sokan panaszkodnak, hogy káposztájuk megpenészedik. Ezzel kapcsolatban Horváth Szilvia azt mondta, hogy az csak akkor jelenik meg, ha nem nyomatják le teljesen, vagy ha netán úszkál a káposzta a lén. Érdemes szódabikarbónás vízzel kimosni a hordót, vagy az edényt a baktériumok eltávolítása érdekében - tette hozzá.

savanyú káposzta
káposzta
piac
káposztatermesztés
vitamin
C-vitamin
Szabadka
nagybani piac

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 17:24

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.