Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Igazi multivitamin a savanyú káposzta

2020.11.22
16:55
2020.11.22
17:07
Forrás
Pannon RTV
Friss káposzta és só, ez kell egy jó savanyú káposzta készítéséhez - mondják azok, akik értenek hozzá.

A legtöbb vásárló piacon veszi meg készen, az elárusítók szerint azonban könnyű elkészíteni. A téli időszak egyik legjobb immunerősítőjeként ismerjük, érdemes belőle bőven fogyasztani.

A nagybani piacon is árulják már a savanyú káposztát. A fogyókúrázók az alacsony kalória-tartalma miatt vásárolják, a legtöbben azonban a vitamin-tartalma és az íze miatt vesznek a savanyúságból.

A szabadkai nagybani piacon már 100 és 150 dinár közötti kilónkénti áron lehet vásárolni a vitaminokban és rostokban gazdag ételből. A káposztát általában október közepén teszik a hordókba, ahol mesterséges tartósítószer hozzáadása nélkül hagyják savanyodni.

Erdélyi Mária: „Esszük, mert nagyon sok vitamin van benne, ilyenkor télen nagyon kell a C-vitamin. Szoktuk nyersen is enni, párolva, főzve, hasábban pedig töltött káposztának.”

A hajdújárási Horváth Szilvia már 20 éve foglalkozik savanyú káposztával, szerinte nagyon egyszerű elkészíteni. Figyelmeztet azonban mindenkit, hogy a káposztalegyek miatt nem érdemes sokat várni a savanyítással: „Maga a folyamat rendkívül egyszerű, először is, jófajta káposzta kell hozzá, a másik, hogy friss legyen a káposzta, és a harmadik az, hogy megfelelő mennyiségű sót adjunk neki, ami igazából 10 kiló káposztára a legideálisabb a 20 deka só, az egy olyan mennyiség, amitől nem túl sós a káposzta, viszont eláll, tehát az is egy fontos dolog, hogy roppanós maradjon a káposzta.”

Hozzátette, a káposzta és a só összegyúrása után le kell nyomatni a káposztát, és nem kell hozzá vizet sem adni, le kell zárni, majd két hétig szobahőmérsékleten tartani, amíg ki nem forrja magát. Sokan panaszkodnak, hogy káposztájuk megpenészedik. Ezzel kapcsolatban Horváth Szilvia azt mondta, hogy az csak akkor jelenik meg, ha nem nyomatják le teljesen, vagy ha netán úszkál a káposzta a lén. Érdemes szódabikarbónás vízzel kimosni a hordót, vagy az edényt a baktériumok eltávolítása érdekében - tette hozzá.

savanyú káposzta
káposzta
piac
káposztatermesztés
vitamin
C-vitamin
Szabadka
nagybani piac

Most

21:21

A költő mögött az ember

Osztovits Szabolcs magyarországi művészettörténész Petőfi a magán-és közéletben címmel tartott előadást a VM4K-ban a Csütörtök esték programsorozat részeként.
20:29

Petőfi Júliának rappelt

A VM4K programsorozatához az Újvidéki Művészeti Akadémia Tenyértársulata is csatlakozott. Az ő Petőfijük 45 percben friss, újszerű módon közelít a költőóriáshoz. Öten öt részletben és öt városban villantják fel Petőfi életének főbb állomásait.

Népszerű

Lövöldözés Zomborban

Lövöldözés volt Zomborban, két rendőr is megsérült. A közmédia cikkében az áll, hogy a rendőröket családon belüli erőszakos esethez riasztották.

Ákos koncert a Nyárhangoló Fesztiválon

Palicson ad koncertet Ákos, a magyar könnyűzene egyik legnagyobb alakja. A fellépés a VM4K Nyárhangoló Fesztiváljának része lesz - adták hírül a szervezők az esemény Facebook-oldalán.