Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Igazi otthonra leltek a füstifecskék a Törköly családnál

2022.06.25
14:34
2022.06.25
18:39
Forrás
Pannon RTV
A szajáni Törköly család birtokán fészkel a legtöbb füstifecske Szerbiában.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ezzel pedig a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület idei versenykiírását is megnyerték. A szarvasmarha- tenyésztéssel foglalkozó Törköly Adrián egyébként a Pannon Televízióból értesült a fecskefészkeket érintő versenykiírásról, örömmel konstatálta, hogy idén ők a nyertesek.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szajáni Törköly család birtokán csoportosan repkednek a különös figyelmet és védelmet igénylő füstifecskék, amelyek a tehenek közelsége miatt igazi otthonra leltek a család birtokán. A Szerbiai Madárvédelmi és Madárkutató Egyesület összesen 71 fecskefészket számlált náluk, ezzel lettek a verseny győztesei.

Törköly Adrián, Szaján:
„- Macskát nem tartok, az a legfőbb ellenségük, amúgy szerintem nincs, ami bántsa őket.
- Örültél annak, hogy idén te kerültél ki győztesként?
- Igen, meglepődtem rajta, amúgy örülök neki nagyon.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vajdaságban jelenleg három fecskefaj él: a füstifecske, a molnárfecske, és a partifecske. A szakértők szerint a kis, háztáji gazdaságok felszámolásával a fecskék nem találnak igazán fészkelő helyet térségünkben.

Gergely József, igazgatóbizottsági elnök, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület: „Szerencsére még van néhány olyan nagy gazdaság, mint itt Szajánban, Törkölyéknél, ahol nagy méretű istállóban akár 100 fecskepár is költeni tud. A fecskeállománynak azért fontosak ezek a nagy gazdaságok, mert ezek az utolsó mentsváraik, az utolsó bázisaik a fecskéknek.”

A Szerbiai Madárvédelmi és Madárkutató Egyesület versenykiírásának legfőbb célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a fecskék védelmének fontosságára.

Milan Ružić, ügyvezető igazgató, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Intézet: „Mi hisszük, hogy ezzel az akcióval, amelyet idén már hatodik alkalommal szerveztünk meg, sikerül felhívni a nyilvánosság figyelmét erre a problémára, valamint hogy a térség ezáltal megismerkedhessen több ilyen gazdával, akik számunkra győztesek a madarak védelmében.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A verseny győztesét egyébként egy tonna kukorica illeti meg főnyereményként.

füstifecske
fecske
fecskefészek
kukorica
Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület
Szaján

Most

08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.
07:59

Meghalt a bükki füvesember

94 éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember. A gyógyteáiról és gyógynövényes cseppjeiről ismert bükki füvesember saját otthonában hunyt el.
21:55, Frissítve: 07:55

Incidens Koszovó északi részén

Tüntetés és lövöldözés volt Koszovó északi részén. Ma reggel pedig egy kézigránátot hatástalanítottak az illetékesek a választási bizottság irodájában, Észak-Mitrovicában. Sérültekről nincs hír.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.