Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Igazi otthonra leltek a füstifecskék a Törköly családnál

2022.06.25
14:34
2022.06.25
18:39
Forrás
Pannon RTV
A szajáni Törköly család birtokán fészkel a legtöbb füstifecske Szerbiában.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ezzel pedig a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület idei versenykiírását is megnyerték. A szarvasmarha- tenyésztéssel foglalkozó Törköly Adrián egyébként a Pannon Televízióból értesült a fecskefészkeket érintő versenykiírásról, örömmel konstatálta, hogy idén ők a nyertesek.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szajáni Törköly család birtokán csoportosan repkednek a különös figyelmet és védelmet igénylő füstifecskék, amelyek a tehenek közelsége miatt igazi otthonra leltek a család birtokán. A Szerbiai Madárvédelmi és Madárkutató Egyesület összesen 71 fecskefészket számlált náluk, ezzel lettek a verseny győztesei.

Törköly Adrián, Szaján:
„- Macskát nem tartok, az a legfőbb ellenségük, amúgy szerintem nincs, ami bántsa őket.
- Örültél annak, hogy idén te kerültél ki győztesként?
- Igen, meglepődtem rajta, amúgy örülök neki nagyon.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vajdaságban jelenleg három fecskefaj él: a füstifecske, a molnárfecske, és a partifecske. A szakértők szerint a kis, háztáji gazdaságok felszámolásával a fecskék nem találnak igazán fészkelő helyet térségünkben.

Gergely József, igazgatóbizottsági elnök, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület: „Szerencsére még van néhány olyan nagy gazdaság, mint itt Szajánban, Törkölyéknél, ahol nagy méretű istállóban akár 100 fecskepár is költeni tud. A fecskeállománynak azért fontosak ezek a nagy gazdaságok, mert ezek az utolsó mentsváraik, az utolsó bázisaik a fecskéknek.”

A Szerbiai Madárvédelmi és Madárkutató Egyesület versenykiírásának legfőbb célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a fecskék védelmének fontosságára.

Milan Ružić, ügyvezető igazgató, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Intézet: „Mi hisszük, hogy ezzel az akcióval, amelyet idén már hatodik alkalommal szerveztünk meg, sikerül felhívni a nyilvánosság figyelmét erre a problémára, valamint hogy a térség ezáltal megismerkedhessen több ilyen gazdával, akik számunkra győztesek a madarak védelmében.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A verseny győztesét egyébként egy tonna kukorica illeti meg főnyereményként.

füstifecske
fecske
fecskefészek
kukorica
Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület
Szaján

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.