Ugrás a tartalomra
Csendir Viktor/Info TV

Illatozik a levendula Ilonafalu mellett

2020-06-20
18:03
2020-06-20
20:31
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban is számos levendulaültetvény található, többek között Magyarkanizsa mellett Ilonafalu közelében is, ahol először tartottak nyílt levendulaszüretet.

Júniusban virágzásnak indul az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény, a levendula. 

A kissé szeles idő sem tántorította el a levendulaszedőket szombat délután. Az Ilonafalu mellett lévő ültetvényen kicsik és nagyok egyaránt metszőollót ragadtak és szorgosan csokorba gyűjtötték az illatos gyógynövényt. Andrasity Lara még csak hat éves, mégis ügyesen, ollóval szüretelte a levendulát. Elmondta, nagyon sok mindenre használják otthon a gyógynövényt.

Andrasity Lara, Magyarkanizsa: „Hát használni szoktuk, kalapokat csinálunk, csokrokat, szappanokat, kalácsokat, és szoktunk csinálni mindent, de egyetlen egy dolgot, hogy nem bírunk csinálni belőle, pólót.”

Oromról is érkeztek lelkes érdeklődők. Tóth Sztelláék elsősorban a látvány miatt vettek részt a levendulaszüreten.

Tóth Sztella, Orom:
- Láttuk az interneten, hogy van ez az esemény és gondoltuk, hogy nagyon szép, és ezért eljöttünk megnézni.
- Hogyan érzitek magatokat, mi az, ami igazán tetszik neked?
- Nagyon szép itt. Szépek a levendulák, a kilátás is, minden nagyon szép.

A szüretelni vágyókat egész hétvégén várják a szervezők, az érdeklődőknek csupán egy metszőollót kell magukkal hozniuk. Az eseményt a levendulaültetvény tulajdonosa hozta létre. Nagy Elvira jótanácsokkal is ellátta a kezdő levendulaszüretelőket.

Nagy Elvira, levendulatermesztő, Magyarkanizsa: „Sokan felkerestek azzal, hogy szeretnék meglátogatni az ültetvényt, élvezni a hely, az illat és a szél nyújtotta szépségeket, úgyhogy ez az esemény, nagyon gyors elhatározás után, pár nap alatt megszületett. A szüretelés az valójában úgy helyes, ha teljesen a fás részig megtörténik a vágás, ezt az idelátogatóknak, mindenkinek elmagyarázzuk, de meg is kérdezik, mivel sok gyakorlatuk nincs benne.”

A levendula kiváló stressz ellen, gyógyírt jelent bizonyos bőrhibákra, de akár különböző kártevők ellen is alkalmazhatjuk. Az Ilonafalu közelében lévő ültetvényen is számos levendulából készült termékeket vásárolhatnak az idelátogatók.

levendula
szüret
virágzás
gyógynövény
Vajdaság
Magyarkanizsa
Ilonafalu

Most

10:23, Frissítve: 10:42

A nyaralás nem vész el, csak átalakul

A szerbiai utazási irodák kötelesek lebonyolítani a már megszervezett utazásokat, még abban az esetben is, ha időközben töröltetik magukat a nyilvántartásból - nyilatkozta a YUTA igazgatója.
06:25, Frissítve: 10:34

75 éve dobták le az első atombombát

1945. augusztus 6-án reggel 8 óra után a B–29 típusú, Enola Gay nevet viselő amerikai bombázó ledobta a Little Boynak nevezett stratégiai atombombát Hirosimára.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.